Hybridkrigføring

Svensk krisemøte etter mystiske dataangrep

Flyradar, basestasjoner, alarmsentralen og bookingsystem rammet.

Svensk krisemøte etter mystiske dataangrep
(Bilde: Johan Nilsson / TT)

Flyradar, basestasjoner, alarmsentralen og bookingsystem rammet.

Flere flygninger er innstilt i Sverige som følge av et mystisk radarhavari torsdag. Svenske luftfartsmyndigheter starter gransking for å finne årsaken.

Flere avganger og ankomster til de to flyplassene Arlanda og Bromma er fredag kansellert som følge av datafeilen som stengte det svenske luftrommet i flere timer torsdag.

Luftfartsverket i landet starter gransking for å få svar på hva som var årsaken til datafeilen.

– Vi skal starte en utredning så fort som mulig, enten i dag eller neste uke. Det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta, sier Per Fröberg, presseansvarlig i Luftfartsverket.

Radarhavariet torsdag er en av flere hendelser den siste tiden som svenske myndigheter skal se nærmere på. Sabotasjeangrep mot flere telekommaster, kollaps hos alarmsentralen og bookingproblemer hos togselskapet SJ har fått svenske myndigheter til å kalle inn til krisemøte fredag.

Frykter hybridkrigføring

Svenske myndigheter vil granske om landet er utsatt for såkalt hybridkrigføring etter at en rekke mystiske hendelser har slått ut deler av landets infrastruktur.

De siste dagene har Sverige vært utsatt for sabotasjeangrep mot flere telekommaster, kollaps hos alarmsentralen, og nå sist, torsdag ettermiddag, et mystisk radarhavari som lammet flytrafikken på flere av landets flyplasser. Også bookingsystemet til togselskapet SJ var på uforklarlig vis ute av drift i flere timer torsdag.

– Scenarioet stemmer overens med bildet av såkalt hybridkrigføring som har vokst fram siden Krim-operasjonen i 2014, sier Wilhelm Agrell, professor i etterretningsanalyse, til Aftonbladet.

Innenriksminister Anders Ygeman sier til Sveriges Television at det kan være alt fra guttestreker til en fremmed makt. Nå vil både regjeringen og opposisjonspartiene granske de mange mystiske hendelsene, og regjeringen har innkalt til krisemøte om saken.

– Dersom man kommer fram til at det er en sammenheng mellom de mange hendelsene, er det naturligvis mye mer alvorlig enn om det er enkelthendelser som tilfeldigvis inntreffer samtidig. Men det er klart vi må stille oss dette spørsmålet, sier infrastrukturminister Anna Johansson til Aftonbladet. (©NTB)

Til toppen