Svensk lisensjakt på pc-er

Men bedrifter kan kommer unna ved å plombere.

Svensk lisensjakt på pc-er
Du slipper ikke unna lisensen i Sverige, selv om du ikke eier et TV-apparat. Nettbrett, PC og smarttelefoner omfattes. Også bedrifter rammes, dersom de ikke har sperret for tilgangen. Bilde: Per Ervland

I Sverige ble pc-er og nettbrett med nettilgang tidligere i år belemret med lisensavgift etter at statskringkasteren SVT begynte å sende på nettet. Da dette ble avslørt av den svenske teknologiavisen ComputerSweden ble det rabalder.

Faktisk gikk det så langt at kringkastingssjef Eva Hamilton gikk ut og tone ned jakten. Men det har ikke hindret svenske lisensjegere å jakte inntekter hos de med nett.

En fortvilet leser skriver i en e-post til den svenske teknologiavisen at det svenske lisenskontoret, som går under navnet «Radiotjänst» i Sverige, nå krever han for 150 kroner per måned fordi han har internett, og dermed mulighet til å se SVTs sendinger.

Lisensen i Sverige er gjort teknologinøytral, og alle enheter som kan ta imot en hel sending er dermed avgiftspliktig. Dersom man altså ikke har et TV-apparat så vil man altså ikke slippe unna. På sine nettsider lister det svenske lisenskontoret opp hva som er avgiftspliktig. Blant annet smarttelefoner kan omfattes.

Men det stopper ikke der. Også bedrifter blir omfattet av lisensjakten. Ifølge ComputerSweden kan de imidlertid slippe unna ved å «plombere» maskinvaren slik at medarbeidere IKKE kan se svensk TV direkte.

Hvordan denne plomberingen skal gjennomføres vil ikke Radiotjänsten legge seg opp i, men et eksempel er at man ber nettleverandøren sperre for sendingene til SVT.

– Vi stiller ingen krav til hvordan de gjør det, og kommer heller ikke til å reise rundt for å kontrollere dette Vi stoler på mennesker og spesielt selskapet. De har jo ikke kjøpt inn PC-er for at de ansatte skal se på TV, sier Carl-Gustav Johansson ved Radiotjänsten til ComputerSweden.

I Norge jakter ikke NRKs lisenskontor på pc-er. Her må man ha en fjernsynsmottaker før plikten utløses. En PC med nett-tilgang vil ikke omfattes av dette.

Les mer om: