Svensk nettrafikk stupte etter razzia

Svensk nettrafikk stupte etter razzia

Svensk politi har gjennomført en razzia mot svenske The Pirate Bay, verdens mest kjente BitTorrent-tracker.

Serverne til BitTorrent-trackeren The Pirate Bay er i dag blitt beslaglagt av svensk politi. Serverne skal ha vært installert hos nettleverandøren Rix Telecom, skriver IDG.se. Det går også rykter om at webserverne til swebits.org og Piratbyrån skal være beslaglagt. Ingen av disse nettstedene fungerte da dette ble skrevet.

Beslaget av serverne til The Pirate Bay skal ha funnet sted klokke 11:30 i dag formiddag, noe som tydelig synes i statistikken for Internett-trafikk i Stockholm-området. Se også grafen nedenfor.

Ifølge TV4.se skal 50 politifolk ha deltatt i aksjonen, hvor også tre personer i tjueårene skal ha blitt tatt inn til forhør. De skal være mistenkt for brudd på opphavsretten.

- Vi har beslaglagt flere servere som inngår i system for The Pirate Bay. De tre personene er ansvarlige for systemet omkring den hjemmesiden, sier Ulf Göranzon, pressetalsman for Länskriminalpolisen i Stockholm.

The Pirate Bay er et av verdens største knutepunkter for fildeling. Nettstedet tilbyr selv ikke opphavsrettsbeskyttet materiale, men inneholder en søketjeneste og filer med metadata som åpner for deling av både lovlig og ulovlig materiale.

Nettstedet har fått mange trusler fra advokater i Sverige og utlandet, uten at dette har ført til annet enn harselering fra personene bak tjenestene.

En kommentar fra Piratbyrån er nå tilgjengelig på denne siden.

Rickard Falkvinge i det svenske Piratpartiet spør i en pressemelding om hvilket selskap som skulle ha funnet seg i at politiet kom og avbryter hele virksomheten, innen det er bevist at selskapet er skyldige i noe kriminelt. Han mener at The Pirate Bay nå straffes fordi nettstedet er mislikt av den amerikanske mediebransjen, ikke fordi det egentlig har gjort noe ulovlig.

På spørsmål fra svenske PC för Alla om hvorfor The Pirate Bay nå anmeldes, siden det ikke finnes noe opphavsrettsbeskyttet materiale på nettstedet, svarer Henrik Pontén, jurist tilknyttet Antipiratbyrån som følger:

- Vi hevder at det dreier seg om medvirkning til slike tilfeller. Men politiet ser det som et direkte opphavsrettsbrudd såvidt jeg er blitt informert. Hva det det senere vil munne ut i vil en framtidig rettssak svare på.

En talsperson for The Pirate Bay sier til nettstedet slyck.com at det er uklart når nettstedet vil komme i drift igjen, men at det vil flyttes til utlandet hvis det blir nødvendig.

Artikkelen er blitt oppdatert siden den opprinnelige utgaven

Til toppen