Svensk nettspilldame risikerer to års fengsel

En 39 årig, svensk småbarnsmamma er inne til forhør i forbindelse med nettspillet til World Games Inc. - Interessant sak, sier Lotteritilsynet i Norge.

Den svenske tabloidavisen Expressen skriver i dag at en 39-årig småbarnsmamma fra Ørebro er tatt inn til forhør hos politiet, mistenkt for å stå bak det internettbaserte spillet World Games Inc (WGI).

Expressen mener hun skal være en av hovedpersonene bak fremveksten av spillet i Sverige som skal være stemplet ulovlig av det svenske Lottertilsynet (Lotteriinspektionen). Det skal være klassifisert som et pyramidespill, og 39-åringen mistenkes for å ha vervet mange svensker inn i nettverket.

Politiet har overvåket hennes bevegelser i fire uker før de gikk til pågripelse. Ifølge politiet skal hun være lovet hjelp av et advokatteam fra WGI i Australia. Hovedkontoret ligger i Australia, spillelisensen kommer fra Costa Rica, men selskapet er registrert på Jomfruøyene.

Spillet ble startet i Canada og har på ett år kapret over 100.000 medlemmer, ifølge Expressen, med 50.000 spillere i Norge og 4.000 i Sverige.

Spillerne selv benevner det ikke som et pyramidespill, men som nettverksmarkedsføring der du rekrutterer folk og får en provisjon av det. Rekutteringen av medlemmer nedover i nettverket skal gi ytterligere penger i kassa for hver enkelt spiller.

Det vanlige er å arrangere rekutteringsmøter hvor folk loves stor avkastning. Det svenske Lotteritilsynet mener at kommer man inn sent i spillet risikerer man kun å betale penger uten å se snurten av noen inntekter.

Det er en nordmann, Mads Østervang, som representerer WGI i Norge. Han skal ifølge svensk politi ha rekruttert den svenske hovedmistenkte, men vil ikke uttale seg til Expressen i saken.

Førstekonsulent Tore Bell i det norske Lotteritilsynet sier til digi.no at tilsynet ennå ikke har tatt stilling til om det er et pyramidespill eller ikke.

- Det som skjer i Sverige er interessant for oss. Men vi har ikke tatt stilling til om spillet rammes av Lotteriloven, i forhold til forholdet om det er et pyramidespill, sier Bell.

Han opplyser at de har anmeldt to nettsteder i Norge, men det er med hjemmel i en annen paragraf i loven.

- Vi har anmeldt disse to nettstedene etter markedsføringsparagrafen, paragraf 11, i Lotteriloven. Vi har påtalt at det er forbudt å markedsføre lotterier i Norge som det ikke er gitt tillatelse til av tilsynet, sier han.

Les tidligere saker om spillet:

Til toppen