Svensk overvåkingslov er rettet mot russerne

Sverige nye overvåkingslov er først og fremst rettet mot russisk datatrafikk.

Svensk overvåkingslov er rettet mot russerne

Sverige nye overvåkingslov er først og fremst rettet mot russisk datatrafikk.

Sverige nye overvåkingslov er først og fremst rettet mot russisk datatrafikk, ifølge kilder i svensk etterretning. En stor del av den russisk datatrafikken går gjennom Sverige.

- Vår geografiske posisjon gjør at rundt 80 prosent av Russlands kontakt med store deler av verden passerer gjennom kabler i Sverige. At regjeringen, forsvaret og andre myndigheter trenger informasjon om Russland, er hovedårsaken til overvåkingsloven, sier en kilde til Svenska Dagbladet.

Men i den svenske debatten har den russiske koblingen blitt tiet i hjel. Ingen vil innrømme at de tyvlytter på naboen, skriver avisa.

Den nylig vedtatte FRA-loven, som tillater overvåking av e-post og telefonsamtaler for å styrke Sveriges sikkerhet, har vært svært omdiskutert i Sverige.

- Dette handler om å beskytte svenskers liv. Vi vet i dag mye om våre nærområder og om Russland, andre land vet mye om sine. Vi må beholde vårt høye kunnskapsnivå for å ha noe å bytte med, forklarer en kilde.

Sveriges beliggenhet nær det tidligere Sovjetunionen og dyktige kodeknekkere gjorde at Sverige tidligere kunne fange opp viktig etterretningsinformasjon gjennom spaning i eteren. Etterretningsinformasjon ble i hemmelighet utvekslet med vestlige land. Men nå går internett og teletrafikk i nedgravde kabler, og det er denne informasjonen overvåkingsloven skal gi etterretningstjenesten tilgang på.

- Utveksling av etterretningsinformasjon er veldig viktig, sier Sveriges forsvarsminister Sten Tolgfors, som ikke vil kommentere de konkrete opplysningene.

85 prosent av alle bredbåndskunder i Europa er knyttet til TeliaSoneras nett, og ifølge selskapets kart går kablene slik at alle trafikk til og fra Russland må passere gjennom Sverige.

Den nordiske teleoperatøren sier at de nå har til hensikt å føre trafikken utenom Sverige. Selskapet har allerede flyttet finsk e-posttrafikk fra servere i Sverige til Finland, i protest mot den nylig vedtatte FRA-loven.

Norsk næringsliv har også kommet med protester mot loven, som tillater overvåking av e-post og telefonsamtaler.

Norske næringslivsfolk mener det bør utredes om internettservere kan flyttes fra Sverige eller om det kan strekkes en ny telekabel mellom Norge og Storbritannia, ifølge svenske e24.se. (©NTB)

    Les også:

Til toppen