Svensk påtalemyndighet vil avhøre Assange i London

Svensk påtalemyndighet tilbyr seg å avhøre Julian Assange i London. WikiLeaks-grunnleggeren sier han vil samarbeide fullt ut.

Svensk påtalemyndighet vil avhøre Assange i London
Julian Assange sier han nå vil samarbeide med svenske påtalemyndigheter om avhør i London. Bilde: Tal Cohen / Rex Features / All Over Press

Assange er anklaget for seksuelle overgrep mot to svenske kvinner. Sverige har forsøkt å få ham utlevert fra Storbritannia for å avhøre ham og stille ham for en svensk domstol. Nå går altså påtalemyndigheten med på å gjennomføre avhøret i London.

– Det er noe vi har bedt om i fire år. Slik kan han bli frikjent, sier en av Assanges advokater, Per E. Samuelsson, til Aftonbladet.

– Han kommer til å samarbeide fullt ut. Det eneste som er i Assanges interesse, er å få denne saken ut av verden, sier en annen av hans advokater, Thomas Olsson, til TT.

– Tiden renner ut

Samuelsson ringte sin klient for å fortelle om avgjørelsen fredag morgen. Han sier Assange er glad for nyheten, men irritert over at den først kommer nå.

Påtalemyndigheten har tilbudt denne løsningen for å bringe saken videre.

– Jeg har hele tiden ment at et avhør ved ambassaden i London vil gå ut over kvaliteten på avhøret. Han bør være til stede ved en rettsbehandling i Sverige. Det mener jeg fortsatt, sier statsadvokat Marianne Ny i en pressemelding.

– Tiden er imidlertid i ferd med å renne ut, og jeg er nødt til å akseptere det kvalitetstapet og faren for at et avhør ikke vil føre saken videre. Det finnes ingen andre alternativer, all den tid Assange gjør seg utilgjengelig, forklarer Ny.

– Kan ta tid

Påtalemyndigheten ønsker også å ta DNA-prøver av Assange i London. Det er ikke avklart når et slikt avhør kan finne sted. Ifølge Assanges advokater innebærer forespørselen en rekke formelle krav, som de mener kan forsinke prosessen.

– Etter at vår henvendelse er overlevert til Assange, er det opp til ham når han svarer og hvordan man kan legge opp dette, sier påtalemyndighetens talsmann Robin Simonsson.

Han ønsker ikke å svare på hvorfor avgjørelsen om å avhøre Assange i London kommer først nå.

Bor på ambassade

Storbritannia besluttet i 2011 at Assange kunne utleveres til Sverige. I 2012 ble han imidlertid innvilget asyl av Ecuador. Siden har han oppholdt seg på den ecuadorianske ambassaden i London.

Der disponerer han et kontor på 30 kvadratmeter. Dersom han forlater ambassaden, mister han også sitt politiske asyl, skriver Aftonbladet.

WikiLeaks-grunnleggeren har nektet å la seg avhøre i Sverige, av frykt for å bli utlevert til USA, der han kan bli stilt for retten for WikiLeaks' lekkasjer. (©NTB)