Svensk platebransje beskyldes for «Stasi-metoder»

Klagene fosser inn til det svenske Datatilsynet over platebransjens antipirat-metoder.

Klagene fosser inn til det svenske Datatilsynet over platebransjens antipirat-metoder.

Det svenske datatilsynet har mottatt over 4.000 klager mot platebransjens anitpiratbyråer. Blant anmelderne er MP3-leverandøren Jens of Sweden og internettgründeren Jonas Birgersson i Bredband2.

- Det anitpiratbyråene gjør er en provokasjon mot alle som bruker Internett, sier innehaveren av MP3-selskapet Jens of Sweden, Jens Nylander til Nyteknik.

I alt 4000 klager har kommet inn til Datatilsynet, der antipiratbyråene blant annet beskyldes for "stasi-metoder". (Stasi var Øst-Tysklands fryktede overvåkningspoliti.)

Nylander og Birgersson mener et tusentalls svensker hvert døgn blir registrert og koblet opp mot handlinger som strider mot personvernloven.

Antipiratbyråer sporer opp brukere som deler ut piratkopierte filmer og dataspill. Etter å ha skaffet seg internett-adresseren som de går videre med til politiet for å Internett-leverandører til å utlever brukernavn.

Selv om antipiratbyråene foreløpig går på filmer og dataspill, frykter Jens Nylander at MP3-kunder etterhvert også kan få problemer med håndbårne filmspill som vil komme.

Det svenske datatilsynet må nå ta stilling til om IP-numre kan anses som personopplysninger.

Til toppen