Svensk slagsmål i bakgården

De to telekonkurrentene i Sverige, privateide Netcom Systems og det statlige Telia, blir konkurrenter i Baltikum, etter at Netcom Systems har kjøpt andeler i mobiloperatører i Estland og Litauen.

Selskapet kjøper 48 prosent i en av de tre estiske mobiloperatørene Ritabell, eller Q GSM, av Millicom International Cellulars, og Netcom Systems har også en avtale om å få kjøpe selskapets andel på 35,8 prosent i operatøren Bite GSM i Litauen.

Om begge kjøpene foretas blir Netcom Systems og Telia konkurrenter i sin egen bakgård. Telia avsluttet i sommer et oppkjøpsraid i Baltikum i samarbeid med finske Sonera.

I Estland eier de to selskapene til sammen 49 prosent i den nasjonale teleoperatøren, og har en tilsvarende aksjepost i Estonian Mobile Telephone Co, som har en av de tre mobillisensene i landet. Den tredje lisensen har for øvrig Sonera-konkurrent Radiolinja på eiersiden.

I Litauen vil Netcom Systems, om selskapet kjøper andelen på 38,5 prosent Bite GSM, konkurrere direkte med Telia og Sonera, som i sommer kjøpte 55 prosent i den litauiske mobiloperatøren Omnitel. De to selskapene kjøpte også 60 prosent i den statlige operatøren Lietuvos Telekomas som eier 28,4 prosent i Bite GSM, slik at en paradoksalt nok kan si at de tre selskapene både samarbeider og konkurrerer i samme marked.

Netcom betaler 55 mill. USD for aksjeposten i Ritabell. Selskapet har vel 30.000 mobilkunder, og per første halvår en omsetning på 5,9 mill USD, med et overskudd på 0,7 mill USD.

Administrerende direktør i Netcom Systems, Anders Björkman, sier at selskapet ser store vekstmuligheter i dette markedet.

Til toppen