BEDRIFTSTEKNOLOGI

Svensk telelov 1. juli

Dagens avtale mellom den svenske staten og Telia går ut 1. juli og skal ikke fornyes. Derimot trer en delvis endret telelov i kraft samtidig - en lov som tydelig er inspirert av den norske modellen.

Øystein Kvistad
16. mai 1997 - 15:00

Det var sist onsdag den svenske Riksdagen vedtok lovendringene, som i ordlyd er bortimot identisk med dagens norske telelov. Blant annet heter det at "alla ska tillförsäkras telefonitjänster till rimligt pris och att teletjänster på likvärdiga villkor ska finnas i hela landet". Utover dette ligger hovedprinsippene i dagens telelov fast også i den reviderte utgaven.

Bakgrunnen for regelendringene går helt tilbake til 1993 da det svenske televerket ble omdannet til Telia AB. Sverige ble den første nasjonen i Europa som avregulerte telemarkedet. En avtale mellom staten og Telia ble samtidig opprettet og forlenget fram til 1. juli 1997.

Akkurat som her hjemme har de folkevalgte i Sverige gått inn for en relativt "rund" lov, som sier at telekommunikasjon skal bidra til regional balanse og være åpen og fleksibel. Den reviderte loven er ikke mer revidert enn at den sosialdemokratiske ånden fremdeles setter sitt tydelige preg på ordbruken: staten skal fastsette målene for telepolitikken og retningslinjer for hvordan disse målene skal nås, og prisregulering av abonnementsavgifter skal bestå. Samtidig sier lovteksten at økt konkurranse skal gi mangfold og valgfrihet og skape kostnadseffektivitet.

Under onsdagens behandling i Riksdagen rådet det en stor grad av enighet partiene imellom, men Moderatene, Folkpartiets medlemmer og Kristeligdemokratene reserverte seg mot at Telia bør privatiseres og at aksessnettet skilles ut fra Telias øvrige virksomhet, melder TT. Venstre og Senterpartiet var kritiske til at Telia fortsatt kan opprettholde ulike geografiske takster, mens Miljøpartiet ville utrede spørsmålet om en enhetlig teletakst "for alle og over alle avstander".

Også den norske teleloven er under revidering. Regjeringen Jagland har tidligere bebudet at forslag til endringer i teleloven vil komme til Stortinget i mai. Ekspedisjonssjef Per Sanderud i Samferdselsdepartementet sier imidlertid til digi at lovforslaget blir noe forsinket. Norge, som EØS-land, må avvente situasjonen inntil de ventede lovendringene fra EU foreligger. Dette skjer trolig iløpet av sommeren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.