BEDRIFTSTEKNOLOGI

Svensk telemarked for 50 milliarder

Det går unna i Sverige: I 1995 omsatte telebransjen for omlag 50 milliarder kroner. Det viser en offisiell statistikk fra Statistiska Centralbyrån. Det er første gang på ni år at SCB offentliggjør en statistikk som denne.

Pål Gleditsch
11. feb. 1997 - 10:00

Undersøkelsen viser at svenskene ringte til sammen 31 milliarder samtaleminutter i 1995. Dette ga leverandørene en inntekt på 22 milliarder kroner. Hele åtte av disse kom fra faste avgifter som kvartalsabonnement - og 14 kommer fra tellerskrittene.

Selv om svenskene er et av landene i verden med størst tetthet av mobiltelefoner, så omsatte den delen av markedet bare for 6 milliarader kroner. Hele fem millioner av dette var inntekter som kom fra forskjellige selskaper. Skal vi tro det svenske statistiske sentralbyrået, så ringte privatpersonene bare for en milliard i mobile samtaler i 1995.

Undersøkelsen viser også at så mange som 28 500 personer jobbet i selskap innen telekommunikasjonsbransjen. Og hele 28 000 av disse jobbet i et selskap med flere enn 50 ansatte. Undersøkelsen viser altså at det finnes noen små firmaer som jobber i dette segmentet - men de er få.

Som med alle andre undersøkelser så har denne også sine svakheter, skriver Corporate Computing. Markedet domineres nemlig av få og store aktører, noe som gjør at mange opplysninger blir holdt hemmelige. Statistisk Sentralbyrå har derfor ikke kunnet vise frem alle opplysningene som har blitt samlet inn.

Men med en omsetning på 50 milliarder så skal vel de svenske firmaene i telebransjen være fornøyde. Og det blir sikkert større inntekter i årene som kommer, som følge av billigere tellerskritt og mer internettbruk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.