Svenske banker sammen om mobil betaling

– Største nyskapning siden bankgiroen

Svenske banker sammen om mobil betaling
Den nye svenske tjenesten Swish, som seks svenske storbanker står bak, ble lansert onsdag. Dette skal forenkle overføringer via mobiltelefon dramatisk. Bilde: Swish

Seks svenske storbanker, som til sammen har rundt 94 prosent av det svenske bankmarkedet, har gått sammen om betalingst-appen Swish til iOS og Android. Den nye appen skal gjøre det svært enkelt for privatpersoner å sende penger til hverandre. Det melder Computersweden onsdag.

Til forskjell fra andre mobile overføringstjenester vil brukerne her få se at pengene er ført over i sanntid – selv om en bruker ulike banker.

– Dette skjer i sanntid og skal fungere døgnet rundt, syv dager i uken, sier Per Ekwall som leder designbyrået som har jobbet med Swish. Nettopp at det skjer umiddelbart er suksessfaktoren til tjenesten. Eksempelvis om du skal selge en sykkel. Når kjøperen kommer og dere har bestemt pris vil du som Swish-bruker umiddelbart se at kjøperen har betalt, og du kan gi fra deg sykkelen.

Bankene som står bak tror at de ganske raskt vil få opp mot en million brukere på tjenesten. Ifølge ComputerSweden har Swedbank, en av de største svenske bankene, 1,2 millioner mobil-bankbrukere. Forrige sommer var antallet en halv million.

På nettsidene til Swish fremgår det at dette er det største samarbeidet mellom svenske banker på 50 år, da «Bankgriot» ble innført i det svenske banksystemet.

For å bruke tjenesten må bankkunden gå til nettbanken sin og knytte sitt bankkonto-nummer opp til mobilnummeret. Det er mobilnummeret som danner basisen for overføringen. Det blir ikke mulig å sende penger til noen som ikke har tatt i bruk tjenesten: Da vil vedkommende i stedet få en invitasjon til å bruke systemet.

Når pengene er på konto vil mottakeren få en push-melding, og avsenderen få en kvittering på at overføringen er gjennomført. Alle overføringene i systemet vil bli bekreftet med mobilt bank-ID.

De første seks månedene vil tjenesten være gratis å bruke, men etter det vil det kunne komme på gebyrer. Dette vil imidlertid variere fra bank til bank.

Om dette kommer til Norge er ikke kjent, men bankene som lanserer dette i Sverige skal ha som mål å innføre dette i andre land der de har virksomheter. De seks bankene som har gått sammen om tjenesten er Danske Bank, Nordea, Handelsbanken, SEB, Länsförsëkringar og Swedbank.