Svenske giganter lager nordisk Internett-butikk

Tre svenske giganter, Ericsson, SEB og investorselskapet b-business partner har slått seg sammen om en ny handelsplass for alle typer bedriftsvarer.

Tre svenske giganter, Ericsson, SEB og investorselskapet b-business partner har slått seg sammen om en ny handelsplass for alle typer bedriftsvarer.

Kappløpet om å etablere elektroniske markedsplasser for det enorme bedriftesmarkedet øker stadig i tempo etter hvert som nye aktører kaster seg inn. Nå har mange av de nye, små internettselskapene fått en mektig konkurrent.

For bak Nordic Commerce Exchange (NCE) står tre av Sveriges mektigste selskaper. Ericsson, SEB (Svenska Enskilda Bank) og investeringsselskapet b-business partner. Sistnevnte har en kapital på åtte millarder kroner og eies av ni av Sveriges ledende bedrifter, blant annet WM-Data og ABB. Les mer om b-business partner

Eierne har spyttet inn 120 millioner kroner i etableringen av NCE. Planen er børsnotering i løpet av få år.

Mange av de nye bedrift-til-bedrift portalene fokuserer på kunder eller leverandører i en spesiell bransjen eller en type varer. Blant annet er konkurransen om å selge kontorrekvisita på nettet blitt hard. Som alle sine konkurrenter, lover NCE å nesten halvere kostandene for å gjennomføre et innkjøp.

For de er høye - med innhenting av tilbud og annet papirarbeide, har Oslo Kommune regnet ut et kostanden på et innkjøp ofte overstiger et tusen kroner.

Men NCE skyter med hagle og skal selge mange typer varer og tjenester som ikke krever fysisk levering. Reiser, konsulenttjenester, datamaskiner, kontorrekvisita er noen eksempler NCE nevner. NCE lover også systemer for sikker betaling og levering.

NCE har åpenbart høye ambisjoner, for i sin pressemelding påpeker selskapet at det nordiske markedet for tjenester og ikke-fysiske varer var på 240 milliarder euro (nesten 2000 milliarder kroner).

Bjøre Ekholm i b-buiness partner sier han tror at selskapets eiere og deres nettverk vil gjøre NCE til den ledende markedsplassen for nordiske bedrifter. Ericsson lover de skal bidra til med systemer for Internett-handel og bruke portalen selv.

SEB skal markedsføre portalen ovenfor sine 30.000 bedriftskunder som bruker bankens Internett-betalingssystemer. NCE har ikke åpnet noen nettside enda og adressen www.nce.com leder til et amerikansk IT-selskap.

Til toppen