BEDRIFTSTEKNOLOGI

Svenske IT-sjefer ser på NC

Svenske IT-sjefer ser overraskende positivt på en mulig overgang til Network Computer (NC) - selv om NCen er både ny og forholdsvis ukjent. En rundspørring blant flere av Sveriges største selskaper viser at NCen allerede blir sett på som et seriøst alternativ til vanlige PCer i nettverk.

Pål Gleditsch
7. nov. 1996 - 08:00

Store databrukere som Posten og Statens Järnväger har sett nærmere på delvis bruk av NCen allerede. Felles for de store bedriftene er likevel at "dette ikke er noe som haster." Det er ikke mange dager siden digi:data kunne fortelle at norske IT-sjefer mer eller mindre blåser i NCen - den billige og diskløse arbeidsstasjonen som brukes for å få tilgang til lokale nettverk, intranet og Internett. Derfor var det forholdsvis overraskende at svenske IT-sjefer var såpass positive.

- Det er klart vi vurderer bruk av en teknologi som dette. Vi ser på mulighetene for å bruke NCen og skal faktisk ha en gjennomgang av dette temaet i midten av måneden, sier Bengt Ringqvist ved Statens Järnvägers dataavdeling til digi:data.

KOMBINASJON

Statens Järnväger (SJ) har 8.000 - 10.000 arbeidsstasjoner og kan dermed spare mange penger og mye arbeidskapasitet ved å bruke NC i stedet for PC. Men i første rekke blir det trolig en kombinasjonsløsning. Man bytter ikke ut såpass mange stasjoner på en gang ettersom kostnaden blir for stor. Derfor blir det trolig en gradvis overgang når SJ bestemmer seg for å bruke NCen.

- Vi ser på mulighetene for å erstatte dagens løsning og å bygge ut nettverket vårt. Vi vil også ha høyere kapasitet. Hvis NCen kan hjelpe oss, og hvis det viser seg at det er en billig og bra løsning, så vil NCen inngå i den videre utbygging av systemet vårt, forteller Ringqvist.

NYTT KONSEPT

Bilfabrikanten Volvo utelukker heller ikke at NCen kan bli en viktig del av selskapets dataframtid.

- Akkurat nå arbeider vi med et enhetlig client/server konsept for hele Volvokonsernet, forklarer Holger Liswall i Volvo. Planen er å knytte alle Volvos maskiner sammen i et nettverk og dette er dermed første prioritet i Volvo Data.

- Vi kommer til å ha PCene våre koblet i nettverk med standarisert software, sier Liswall.

Volvo Data holder seg dermed til en tradisjonell løsning. Liswall utelukker likevel ikke at NCen kan ha en sentral rolle i fremtiden. Volvo har imidlertid ikke noe tidsperspektiv på når de eventuelt vil begynne å bruke den diskløse stasjonen.

Mens norske IT-sjefer er lunkne til NCen, så ser det altså ut til at deres svenske kolleger ser muligheter på relativt kort sikt. Roland Wester i gigantselskapet Ericsson er en av dem.

- Slik vi ser på situasjonen i dag, så mener vi at NCen er et nytt alternativ til PCen. Men NCen er jo noe som har dukket opp for alvor den siste tiden. Det jeg kan si, er at vi følger nøye med i utviklingen, akkurat som vi gjør med all annen teknologi. Men teknikken er forholdsvis ny, derfor har vi ikke tatt noen avgjørelse om å innføre NCen - ennå, forteller Wester.

BLIR DYRT

Det svenske postverket er en av Sveriges største bedrifter og en av de største PC-brukerne. Posten har 12.000 PCer og en total utskiftning til NCer vil bli en dyr fornøyelse. Men samtidig kan bedriften eventuelt spare mange penger.

- Vi kjenner til NCen, men kommer ikke til å bytte ut PCene våre i løpet av kort tid, forteller Jimmy Ärnström, IT-sjef i det svenske postverket. Vi har en del maskiner og kostnaden for å bytte blir stor. Når det er sagt, diskuterer vi NCen her hos oss, og vi vil fortløpende vurdere om vi skal ta dem i bruk. Men slik det ser ut nå, kommer vi ikke til å gjøre noe før etter 1997, sier Ärnström.

Rundspørringen viser at endel svenske IT-sjefer tar NCen på alvor. Samtidig har de så mye investert i eksisterende maskinpark at en utskiftning vil bli meget dyrt. Det kan se ut som om svenske bedrifter gradvis vil ta i bruk NCen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.