– Svenske kan bli toppsjef i Microsoft

Aktuell som Steve Ballmers arvtaker, ifølge Bloomberg.

– Svenske kan bli toppsjef i Microsoft
AKTUELL: Hans Vestberg (48) skal være kandidat til å overta toppjobben i Microsoft etter Steve Ballmer. Bilde: Rex/All Over Press

Hans Vestberg (48) er kandidat til å overta toppjobben til Steve Ballmer (57), som har varslet at han går av før utgangen av august 2014.

Det hevder flere med kjennskap til prosessen med å finne ny Microsoft-sjef, melder nyhetsbyråene Bloomberg og Reuters.

Vestberg er konsernsjef i Ericsson og leder dermed en av verdens største produsenter av utstyr for telekom-bransjen.

Ifølge kildene er svensken en av flere potensielle kandidater til å erstatte Ballmer. Spesialkomiteen Microsoft har nedsatt for å finne arvtakeren har fått en utfordrende jobb med å fylle hans sko.

Ballmers tid som Microsoft-toppsjef nærmer seg slutten.
Ballmers tid som Microsoft-toppsjef nærmer seg slutten. Bilde: Marius Jørgenrud

– Vi kommenterer aldri på rykter og spekulasjoner, sier en talsmann for Ericsson til Bloomberg. Microsoft nekter også å kommentere opplysningene.

48 år gamle Hans Vestberg er utdannet siviløkonom med betydelig internasjonal ledererfaring. Karrièren i Ericsson begynte i 1991, og inkluderer en rekke ulike lederposisjoner for selskapet i land som Kina, Chile, Brasil, Mexico og Nord-Amerika. I januar 2010 gikk han helt til topps som konsernsjef.

Ericsson fullførte så sent som i fjor høst sin overtakelse av Mediaroom fra Microsoft, en virksomhet som utvikler programvare brukt av teleselskaper for å tilby tv-tjenester over bredbåndsforbindelser.

Det er også under Vestbergs ledelse at Ericsson avhendet mobiltelefon-produksjonen i joint venture-virksomheten Sony Ericsson til Sony.

Lederjakten

Fra før er interne kandidater som Tony Bates, Stephen Elop og Satya Nadella oftest vært nevnt som mulige etterfølgere til Steve Ballmer. Komiteen vurderer også eksterne kandidater, der blant annet Ford-toppsjef Alan Mulally var tippet i fremste rekke, inntil han gjorde det klart at et jobbytte ikke kommer på tale.

Steve Ballmer varslet i august 2013 at han går av innen tolv måneder. De fleste lekkasjer fra arbeidet med å erstatte ham har pekt i retning av at arvtakeren var ønsket klar allerede før årsskiftet.

Formelt er det Microsofts styremedlem John Thompson som leder spesialkomiteen som skal finne ny konsernsjef, men i realiteten er det medgründer, tidligere toppsjef og styreleder Bill Gates som etter alt å dømme har det siste ordet. Gates er også største enkeltaksjonær.

Før jul varslet Thompson at komiteen forventer at lederjakten avsluttes en gang tidlig i 2014.

    Les også:

Les mer om: