BEDRIFTSTEKNOLOGI

Svenske lager spion-sikkert nettverk

En svensk student skal hjelpe spion-sikre Freenet å bli bra nok til å brukes i stor skala. Oskar Sandberg er den første betalte arbeideren i det frivillige prosjektet.

20. juni 2001 - 12:47
FreenetOskar Sandberg

Flere aktører er iferd med å utvikle tjenester som gjør det mulig å kommunisere og bytte filer i full anonymitet.


SourceForge

Sandberg skal ferdigstille og strømlinjeforme Freenet, som ifølge opphavsmann Ian Clarke har vært på forsøksstadiet til nå.

- Dette vil føre Freenet videre fra statusen som forskningsplattform. Vi ventet aldri at så mange ville ta det i bruk på et så tidlig stadium, sier han til C Net.

Freenets idé er å lage et anonymt, kryptert, distribuert nettverk ved å lenke en rekke datamaskiner til hverandre, uten noen sentral server. I tillegg har Freenet innebygd teknologi som "skyver" innholdet rundt omkring på nettverket, slik at en gitt fil lagres i nærheten av der den blir brukt.

De som bruker Freenet gir fra seg en liten del av harddisken sin, som benyttes som lagerstasjon. Denne er kryptert, så det er umulig for brukerne å se hva som kommer innom deres maskin, enten det er høypotent politisk informasjon eller piratmusikk i mp3-format.

Men, skriver C Net, all denne funksjonaliteten har gjort det vanskelig å lage et enkelt brukergrensesnitt, noe som blant annet blir Sandbergs jobb. Lønnen kommer fra et fond som ligger på nettstedet Freenetproject.org.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.