Svenske lager spion-sikkert nettverk

En svensk student skal hjelpe spion-sikre Freenet å bli bra nok til å brukes i stor skala. Oskar Sandberg er den første betalte arbeideren i det frivillige prosjektet.

En svensk student skal hjelpe spion-sikre Freenet å bli bra nok til å brukes i stor skala. Oskar Sandberg er den første betalte arbeideren i det frivillige prosjektet.

Freenet har vært i utvikling i lengre tid. Men tjenesten, som tilbyr et distribuert nettverk med full anonymitet, har vært litt komplisert å bruke, og har derfor ikke fått stor utbredelse. Den svenske studenten Oskar Sandberg skal rette på det, skriver C Net.

Flere aktører er iferd med å utvikle tjenester som gjør det mulig å kommunisere og bytte filer i full anonymitet.


Freenet er et frivillig samarbeidsprosjekt under SourceForge, så når Sandberg casher inn rundt 23.000 kroner for to måneders arbeid, blir han den første som får betalt for arbeidet.

Sandberg skal ferdigstille og strømlinjeforme Freenet, som ifølge opphavsmann Ian Clarke har vært på forsøksstadiet til nå.

- Dette vil føre Freenet videre fra statusen som forskningsplattform. Vi ventet aldri at så mange ville ta det i bruk på et så tidlig stadium, sier han til C Net.

Freenets idé er å lage et anonymt, kryptert, distribuert nettverk ved å lenke en rekke datamaskiner til hverandre, uten noen sentral server. I tillegg har Freenet innebygd teknologi som "skyver" innholdet rundt omkring på nettverket, slik at en gitt fil lagres i nærheten av der den blir brukt.

De som bruker Freenet gir fra seg en liten del av harddisken sin, som benyttes som lagerstasjon. Denne er kryptert, så det er umulig for brukerne å se hva som kommer innom deres maskin, enten det er høypotent politisk informasjon eller piratmusikk i mp3-format.

Men, skriver C Net, all denne funksjonaliteten har gjort det vanskelig å lage et enkelt brukergrensesnitt, noe som blant annet blir Sandbergs jobb. Lønnen kommer fra et fond som ligger på nettstedet Freenetproject.org.

Til toppen