Svenske mobilselskaper vasser i penger

Svenske mobilselskaper har kanskje enda bedre marginere enn de norske, viser ferske tall.

Svenske mobilselskaper har kanskje enda bedre marginere enn de norske, viser ferske tall.

Tele2, Telia Sonera og Telenordia (som nå inngår i Vodafone) har tjent nærmere 50 milliarder kroner på svenske mobilavgifter. Gevinstmarginalene har økt år for år, viser en gjennomgang i den svenske avisen DN.

- Det er ganske åpenbart at de svenske kundene har betalt for mye, sier avdelingssjef i Post- og teletilsynet i Sverige, Viveca Norman.

Etter et par år med høye investeringskostnader i begynnelsen av 1990-tallet, har lønnsomheten for teleselskapene økt raskt. De senere årene har alle tre hatt en bruttomarginal på rundt 50 prosent av sine mobiltjenester.

Ifølge PTS er forklaringen på de store gevinstene en bristende konkurranse på det svenske telemarkedet. Sammenlignet med de andre nordiske landene, er de svenske mobilavgiftene og mobilgevinstene desidert høyest.

Tele2s og Telia Soneras gevinster før avskrivninger og nedskrivninger pluss Telenordias gevinster før skatt summeres til 47,5 milliarder kroner under perioden 1996-2003. I tillegg kommer den svenske mobiltelefongevinsten for Vodafone under 2003/2004, som verdsettes til minst to milliarder kroner.

Til toppen