HARDDISKHAVARI

Svenske sykehus rammet av en epidemi av harddisk-havarier

Mer enn 900 tilfeller bare denne uken.

Uddevalla Sjukhus er blant helseinstitusjonene som er rammet av en voldsom mengde harddiskhavarier.
Uddevalla Sjukhus er blant helseinstitusjonene som er rammet av en voldsom mengde harddiskhavarier. Foto: NU-sjukvården/Bo Johansson
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. nov. 2019 - 13:47

Flere sykehus i Västra Götalandsregionen i Sverige opplever denne uken store problemer etter at harddiskene i mange av sykehusenes PC-er havarerer i tur og orden. Bare i den siste uken skal 900 harddisker ha krasjet, skriver lokalavisen TTELA, som blant annet dekker Trollhättan.

Én PC-modell

Samtlige er harddisker i PC-modellen HP Elitedesk 800 G2. Det skal finnes rundt 17.000 slike maskiner ved virksomhetene i Västra Götalandsregionen. Datamaskinene skal være mellom to og tre år gamle. 

Ifølge Dagens Medicin dreier det seg om små, stasjonære datamaskiner som blant annet brukes ved sykehusenes avdelinger, mottak og ambulansestasjoner. Det skal ikke være noe geografisk mønster over hendelsene. Harddiskene krasjer overalt. 

Stab

Ved NU-sjukvården, en forvaltningsetat som blant annet driver Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan og Uddevalla sjukhus, er det etablert krisestab denne uken. 

– Vi har etablert krisestab fordi vi har vurdert at det kan finnes en pasientsikkerhetsrisiko om vi ikke finner en løsning på problemet. Ved å utløse krisestab har vi kunnet mobilisere ressurser for så raskt som mulig å håndtere problemet, sier assisterende sykehusdirektør Anders Kullbratt i en pressemelding.

Les også

Til TTLEA sa Kullbratt samme dag at det ikke er noen risiko for pasientsikkerheten, men pressemeldingen er utgitt sist. 

Kullbratt sier også til TTLEA at det ikke er kjent hva som er den direkte årsaken til problemene.

NU-sjukvården har til sammen cirka 5000 datamaskiner. Denne uken, i dagene fram til og med i går, var 160 av disse blitt berørt av harddiskproblemene. 

3400 til nå

Selv om problemene har nådd en topp denne uken, var det ikke nå de oppstod. NU-sjukvården har byttet ut 800 harddisker eller hele datamaskiner siden august på grunn av dette. 

Les også

I hele regionen skal mer enn 3400 datamaskiner har blitt berørt, skriver Dagens Medicin. I vente på utskifting har problemene delvis blitt løst ved å fordele de fungerende datamaskinene mellom de ulike avdelingene. 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.