BEDRIFTSTEKNOLOGI

Svenske vil bygge datahaller i Norge

Enaco sikter på å fylle et tomrom innen datasentre, og lover nye arbeidsplasser.

Det svenske selskapet Enaco som «designer, bygger og vedlikeholder avanserte tekniske rom som datahaller, kommunikasjonsrom, moderne kontorer og butikker», etablerer nå et nytt kontor i IBM-bygget på Rosenholm sør for Oslo.

Ifølge Enacos nyutnevnte norgessjef Jim Korsan, tidligere salgssjef i Eaton Power Quality, har selskapet satt seg som mål innen tre år å bli ledende i Norden innenfor rådgiving, avansert design, bygging og service av datahaller og andre tekniske rom. Enaco har ellers kontorer i Stockholm, Göteborg, Malmö og København. Korsan sier de tar sikte på både oppkjøp og organisk vekst.

– Norge er for oss et interessant marked siden det ikke finnes noen sterke aktører som har bygging av datasenter som kjerneområde for sin entreprenørvirksomhet. Enaco vokser nå kraftig på bygging av sikre datasentre og etterspørselen etter vår kompetanse er stor. Veksten innenfor bygging og drifting av avanserte miljøtilpassede datahaller krever dessuten større og stadig mer effektive leverandører. For våre kunder på både norsk og svensk side vil denne utvidelsen bety bedre leveransekapasitet og tyngre kompetansemiljø med et bredere tjenestespekter, sier Korsan til digi.no.

Jim Korsan blir Country Manager for Enaco i Norge i løpet av februar.
Jim Korsan blir Country Manager for Enaco i Norge i løpet av februar.

Etableringen i Norge krever at Enaco rekrutterer fagfolk lokalt.

– Vi har planer om flere ansettelser i tiden fremover. Vi er ute etter personer med fagkompetanse innenfor de ulike fagdisipliner for datasenter innen elkraft, kjøling, datanettverk, sikkerhet og ikke minst driftserfaring fra datahaller. Et av våre satsningsområder er proaktive serviceavtaler med oppetidsgaranti (SLA).

Enaco var i mange år representert i Norge gjennom Metric AS, som i mars 2008 valgt å bytte til Enacos hovedkonkurrent Coromatic.

– Vi har lagt en strategi som betyr at alle i bransjen vil måtte forholde seg til oss i tiden fremover, sier Korsan som avstår fra andre kommentarer om konkurrenter i markedet.

Han har heller ingen kommentarer til at nettadressen «www.enaco.no» fortsatt fører rett til Coromatic-siden hos Metric.

Norske myndigheter samt flere aktører i IT-bransjen mener Norge bør satse på «grønne» datasentraler i fjell og nedlagte gruver. Korsan er ikke umiddelbart entusiastisk overfor denne tanken.

– Utfordringen innenfor «grønn datasenterdrift» er å finne gode løsninger for utnyttelse av overskuddsvarmen fra serverne. Ved å utnytte det kalde klimaet som finnes her i nord så blir man riktignok kvitt varmen, men det beste er om varmen kan gjenbrukes til noe fornuftig. Gjenbruk av varmen krever selvsagt nærhet til aktuelle forbrukere. Plassering av datasentre i gamle gruverom kompliserer dessuten driften, så spørs om kundene ønsker slike løsninger, sier han til digi.no.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.