Svenskene får snart TV på mobilen

Nå har Sveriges Television har nå bestemt seg for å starte TV-sendinger til mobilbrukere - men ikke over mobilnettet.

Nå har Sveriges Television har nå bestemt seg for å starte TV-sendinger til mobilbrukere - men ikke over mobilnettet.

Krangelen mellom Blu-Ray og HD-DVD om hva som skal bli neste generasjons DVD får mye oppmerksomhet, men flere andre store standardkriger er kanskje viktigere. En av dem er kampen om hvordan TV skal spres til mobilbrukere.

Forskjellige aktører i IT, tele- og mediabransjen slåss om tre teknikker: Den ene er bruk av DAB-nettet og den såkalte DMB-standarden, den andre er overføring av TV-signaler som datapakker over teleselskapenes eksisterende 3G-nett (mbms) og den tredje er en utvidelse av digitale TV-nett med DVB-H-standarden.

Her i Norge har det ikke skjedd så mye, men som vanlig ligge svenskene foran og nå har SVT (Sveriges Television, motsvaret til NRK) bestemt seg. I løpet av andre halvår skal SVT starte sendinger med DVB-H-standarden til mobilbrukere, skriver idg.se.

Med seg har SVT blant annet Nokia og Sony Ericsson, som har laget mobiltelefoner som kan ta imot DVB-H-signaler. Bildet viser Nokia N92 som kan ta i mot DVB-H-TV.

Svenskene ser derfor ut til å forkaste DMB, blant annet fordi DVB-H kan sende flere kanaler og dekke større områder med per sender.

Til toppen