Svenskene får UMTS 10. juni

10. juni får svenskene neste generasjons mobilnett. Tjenestene antyder hva vi har i vente når Telenor og NetCom vil tilby norske brukere.

Senere i dag lanserer det svenske teleselskapet 3 (tidligere Hi3G) det første UMTS-nettet i Norden. Søsterselskapene til 3 har allerede lanserte slike nett i England og Italia.

Telefonsalget og nettet åpner 10. juni. Foreløpig har ikke selskapet offentliggjort prisene, men like spennende er nok de offensive planene for salg av innhold på mobiltelefonen. For listen gir en første pekepinn på hva Telenor og NetCom vil tilby sine norske kunder når de åpner sine nett, selv om det neppe skjer før til neste år.

3 tilbyr tre UMTS-telefoner i Italia og England, men skal bare tilby de to NEC-telefonene i Sverige - NEC e808 og NEC 808.

Her er listen over tjenestene 3 skal tilby:

Videosamtale - NEC 606 har to kameraer slik at du kan se på den du snakker med og bli filmet samtidig.

"Sport" gir deg informasjon, video av mål og videosammendrag fra kamper i de svenske fotball og ishockey-seriene.

"Økonomi" serverer deg aksjenyheter og kurser laget i samarbeid med Dagens Industri, Tidningarnas Telegrambyrå og Reuters.

"Guru": En kart- og posisjonstjeneste som leder deg fra et geografisk punkt til et annet. Du kan også se hvor venner som også er kunde av 3 befinner seg. Men NEC-telefonene har ikke GPS-brikke, så posisjonene blir ikke mer nøyaktige enn noen hundre meter. Denne tjenesten blir spennende når GPS-telefoner dukker opp.

"Livsstil" er et livsstilsmagasin, komponert til å passe på en liten mobilskjerm. Her vil du kunne få se musikkvideoer, "fikse date" eller finne oppskrift på romantisk middag. Du skal også få se på videoer fra moteshow.

Hvor mye som blir gratis og hvor mye som blir betaling er ikke klart. NEC-telefonene har en lommebok, en konto som lar deg betale for tjenester på 3-nettet.

Til toppen