– Svenskene hjalp USA med datahacking

Omstridte FRA kan ha løyet til folkevalgte.

– Svenskene hjalp USA med datahacking
Svenske Försvarets radioanstalt skal ha samarbeidet tett med amerikanske NSA om blant annet aktive hackerangrep. Det viser lekkede dokumenter som ble offentliggjort onsdag denne uken. Bilde: Marius Jørgenrud

Stockholm (NTB-TT): Svenske Försvarets radioanstalt (FRA) samarbeider aktivt med USA om å hacke seg inn på datamaskiner, ifølge SVT.

Samarbeidet fremgår i dokumenter som er lekket av amerikaneren Edward Snowden, rapporterer det svenske TV-programmet Uppdrag granskning.

FRAs tidligere sjef har forklart i nasjonalforsamlingen at den svenske signalovervåkingstjenesten ikke holder på med datainnbrudd og at det i tilfelle ville vært ulovlig.

Forsvarsminister Karin Enström ønsker ikke å kommentere metodene som brukes, men sier hun går ut fra at FRA «akkurat som andre myndigheter følger svensk lovgivning».

Miljöpartiet vil endre loven gjennom å innføre en egen personvernmyndighet hvis partiet kommer i regjering etter valget neste år.

– Vi ser på det som et viktig og passende steg for at Sverige skal styrke sin personvernlovgivning, sier partitalskvinne Åsa Romson.

Partiet ønsker blant annet at det svenske datatilsynet skal kobles til denne funksjonen, samt at den skal knyttes til Riksdagen. (©NTB)

Les mer om: