FORBRUKERTEKNOLOGI

Svenskene kan laste ned musikk gratis

Svenske biblioteker går nye veier for å trekke til seg lånekunder.

Det er ulovlig å laste ned musikk, men svenske biblioteker har funnet en vri.

Via Musikkweb, tilbyr bibliotekene gratis nedlasting av musikk. I alt 170 000 låter er tilgjengelig i databasen, skriver idg.se.

Alt som behøves er et lånekort og PC med Windows. Mac-brukere kan ikke bruke filene ettersom filene er kopibeskyttet med Microsofts wma drm.

Kopibeskyttelsen gjør at filene sperres etter en begrenset tid, enten 24 timer eller syv dager.

Det er Bibliotektjenesten og danske Phonofile som står bak nedlastingsplattformen. 21 kommuner tilbyr nå musikktjenesten, og det finnes en maksgrense for hvor mange låter som kan lastes ned i løpet av en måned.

Man kan til og med flytte musikk til sin bærbare mediespiller forutsatt at den klarer å lese wrma drm-formatet. Dette vil stenge ut Apples iPod og spillere fra Sony.

digi.no har tidligere omtalt Lydbokforlaget som også rammes av denne formatkrigen.

    Les også:

Fra oktober kunne man laste ned norske lydbøker fra Internett og kopiere dem til digitale avspillere. For å beskytte sine produkter, valgte Lydbokforlaget Microsofts wma-format.

Lydbokforlaget har også valgt å samarbeide med Phonofile som benytter wma-format, men så lenge formatstriden mellom Apple og Microsoft pågår betyr det at lydbøkene ikke kan spilles på iPod.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.