Svenskene satser på heldigital jagerfly

Mens Stortinget prater om nye jagerfly med piloter, hopper svenskene videre til heldigitale, fjernstyrte fly.

Mens Stortinget prater om nye jagerfly med piloter, hopper svenskene videre til heldigitale, fjernstyrte fly.

Norges flåte av F-16 fly drar på årene og Stortinget har diskuterte flere ganger, men utsatt innkjøpene av det Forsvaret ønsker seg: En ny generasjon jagerbomber som for de neste 20-30 årene.

Men innkjøpet vil eventuelt skje helt på slutten av et generasjonsskifte - for utviklingen av droner, heldigitaliserte fly som fjernstyres av piloter på bakken er kommet langt. Bildet over viser en av de større modellene det amerikanske forsvaret arbeider med.

Fordelene er ikke vanskelig å liste opp: Flyene kan gjøres mye mindre, manøvrere i svinger som ville tatt livet av en pilot og skulle flyet bli skutt ned går ingen liv tapt.

Svenskene har ligget foran de norske generasjonsskiftene og tok i bruk jagerbomberen Jas 39 Gripen på 90-tallet. Og nå, mens Norge vurderer å skaffe seg et nytt bemannet fly, tar Sverige hoppet til førerløse fly - Jas ble det siste flyet med piloter.

Den svenske regjeringen vil i dag bevilge 750 millioner kroner Saab for å starte utviklingen av et førerløst fly, skriver nyhetsbyrået TT. Sverige skal utvikle et fly sammen med Frankrike, Italia, Spania, Sveits og Hellas som foreløpig har fått kodenavnet Neuron.

Samtidig forsterker Saab selv at solen er i ferd med å gå ned for pilotstyrte fly - på grunn av manglende ordre på JAS sier nå Saab opp 350 ansatte på fabrikken som lager flyet.

Neuron och ska utvecklas tillsammans med Frankrike.

Til toppen