FORBRUKERTEKNOLOGI

Svenskene slakter Opera

Norsk nettleser lite interessant, mener Sveriges største IT-publikasjon.

24. mars 2009 - 11:26

Markedet for nettlesere er i vinden som aldri før. Nettleserkrigen blusset i fjor for alvor opp igjen etter at Google blandet seg inn i kampen.

Sveriges mest leste IT-publikasjon PC för Alla, utgitt av IDG, har laget en guide til de fem beste nettleserne. Norske Opera kommer desidert dårligst ut i sammenligningen «Så väljer du rätt webbläsare».

- Opera har et pent grensesnitt og støtte for utvidelser, men tilbyr ingenting som ikke allerede finnes, og er bedre, i for eksempel Firefox, slår anmelderen fast.

Det til tross for at testen oppgir at Opera er den eneste av testens kandidater som støtter den enda ikke klare HTML 5-standarden. Opera er dessuten én av bare to nettlesere på testbenken som finnes både til Windows, Mac og Linux.

Operas «speed dial»-mulighet, med forhåndsvisning av de ni sist besøkte nettsidene, trekkes frem som en kjekk funksjon. Ellers avfeies den norske kandidaten som lite annet enn staffasje av anmelderen, som belønner produktet med halv pott.

Firefox kåres til testens vinner med ni av ti mulige poeng. Kåringen, komplett med versjonsnummer og poengscore, ser slik ut:

  1. Firefox 3.07 (9 av 10)
  2. Internet Explorer 8 (8 av 10)
  3. Google Chrome 1.0 (7 av 10)
  4. Safari 3.2.2 (6 av 10)
  5. Opera 9.64 (5 av 10)

Microsofts Internet Explorer (IE) har tapt brukerandeler de siste årene, men er fortsatt den dominerende nettleseren. Bak står utfordrerne Firefox, Safari, Chrome og Opera, som alle kjemper for å stjele brukere.

Et hav av nye nettleser-versjoner og oppdateringer har utløst en rekke sammenligninger og nettlesertester i det siste. Noen mer eller mindre objektive sammenstillinger av ytelse, andre mer subjektive brukeranmeldelser.

Her kan du lese hele den svenske testen.

Synes du Opera fortjener bunnplassering i sammenligningen med konkurrentene? Si din mening i debatten.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.