Svenskene starter salget av statsbedriftene

Sveriges regjering går motsatt vei av den norske. Nå skal TeliaSonera og 50 andre selges.

Mens den sittende norske regjeringen sitter på aksjene de eier i delprivatiserte selskaper som Telenor, Hydro og Statoil, er den svenske regjeringen innstilt på å selge seg ned. Den prosessen starter nå.

- Regjeringen har i dag besluttet å begynne nedsalget i statlige selskap, sa den svenske næringsministeren Maud Olofsson på en pressekonferanse, ifølge den svenske avisen di.se.

Selskapene som den svenske stat skal selge seg ned i er Nordea, SBAB, Vasakronan, Vin & Sprit, samt telekonsernet Telia Sonera.

- Vi synes ikke at det finnes et motiv for statlig eierskap i disse selskapene, sa olofsson, ifølge di.se.

Regjeringen regner med å hente inn 150 milliarder svenske kroner på salg av aksjer i disse selskapene de neste tre årene. Pengene skal fullt og helt brukes til å betale ned Sveriges statsgjeld.

Verken rekkefølgen, eller om staten skal selge seg helt ut, er avklart ennå.

I motsetning til hva norske politikere som regel har sterke meninger om, skal ikke svenskene ha lagt noen føringer for eller begrensninger på om utenlandske eiere kan få kjøpe aksjene som legges ut for salg.

- De som er interessert for gi lyd fra seg, sa Mads Odell, Sveriges Finansminister og mannen som skal lede salgsprosessen, ifølge di.se.

Tilsammen står det 50 heleide og deleide selskaper på den svenske regjeringens salgsliste. Flyselskapet SAS glimrer imidlertid med sitt fravær, men det skal bare skyldes at selskapet ikke er ferdig analysert ennå.

Til toppen