Svenskene struper digitale radiosendinger

DAB-nettet når ut til 85 prosent av svenskene, men kun 35 prosent vil kunne ta inn digitale radioprogram fra Sveriges Radio i år.

Den svenske næringslivsavisen Vision skrev før nyttår at Sveriges Radio og utbyggerne i det statlige selskapet Teracom legger store deler av den digitale satsingen i en møllpose.

Kun 35 prosent av den svenske befolkningen, det vil si innbyggerne i de fire største svenske byene, vil i 2002 kunne ta inn sendinger fra Sveriges Radio.

Det Vision ikke skrev, er at Teracom, svenskenes svar på Norkring, allerede har bygd ut nettet slik at signalene dekker 85 prosent av Sverige.

Problemet er finansieringen. Statseide Sveriges Radio (SR) er den eneste svenske kringkasteren som per i dag sender i det digitale radionettet.

Informasjonssjef Christer Lundin i Teracom opplyser til digi.no at SR kun får tildelt 23 millioner svenske kroner for å drive DAB i 2002, noe som er altfor lite, ifølge informasjonssjefen. Han mener SR vil måtte betale Teracom nærmere 50 millioner kroner for å drive digitalradio i hele det utbygde nettet.

Etter forhandlinger i høst har de to partene landet på at de må begrense sendingene. Et av de største problemene er at det kun er SR som har konsesjon til å drive DAB i Sverige.

- De kommersielle radiokanalene, som Rix og Mix Megapool, må få mulighet til å sende i digitalradionettet de óg, sier Lundin og mener at først da vil innholdet bli såpass bra at forbrukerne kan tenke seg å kjøpe mottakere.

I Sverige er situasjonen nemlig minst like ille som i Norge. Mye mindre innhold enn på FM-båndet gir svært dårlig incentiv til å kjøpe digitale radiomottakere, uansett hvor billige mottakerne etter hvert måtte bli.

- Vi synes det har tatt svært lang tid med å få i gang DAB i Sverige, men er fortsatt overbevist om at det er fremtiden. Mange kanaler og muligheter for ulike Internett-tjenester via DAB-nettet gjør at vi er optimister, sier han.

Det svenske Kulturdepartementet har måttet tåle mye kritikk for å være passive med å drive frem DAB i Sverige. Men nå settes det ned en digital radiokomité som skal forsøke å dra DAB ut av dødvannet.

Til toppen