Svenskene tror på egne Youtube-kopier

Svenskene tror på egne Youtube-kopier

Her er svenskenes håpefulle kandidater til å kopiere Youtube-prestasjonen.

Googles kjøp av 19 måneder gamle Youtube for 1,65 milliarder dollar har skapt store forventninger blant gründere og investorer over hele verden, også i vårt naboland Sverige.

Der har den svenske avisen Affärsvärlden tatt en titt på hvilke svenske nettsteder som kan ha tilsvarende potensial. De oppgir denne listen:

  • Bubblare.se
  • The Venice Project
  • Anomalies
  • Hamsterpaj
  • Playdo
  • Lunarstrom.com

For at nettstedene skal kunne ha en sjanse for å lykkes, er det ifølge ventureselskapene noen viktige kriterier som må oppfylles:

– Nettstedets forretningsmodell må oppfylle tre viktige kriterier: Nettverkseffekten, det vil si at hver nye bruker genererer flere brukere: viruseffekten, det vil si at nettstedet markedsfører seg gjennom brukerne; og til slutt at brukerne selv genererer innholdet, sier Anders Lindqvist, partner i ventureselskapet Provider Venture Capital til Affärsvärlden.

Bubblare viser videosnutter på samme måte som Youtube. Etablert av 22-årige Oskar Kalmaru. De har også etablert en norsk side.

The Venice Project er selskapet til Skype- og Kazaa-gründerne Niklas Zennström og Janus Friis. De skal distribuere TV over internett ved hjelp av peer-to-peer teknologi.

Anomalies har utviklet en mulig konkurrent til Flickr med nettstedet Pixbox.

Hamsterpaj er et ungdomsnettsted utviklet av 18-årige Johan Höglund. Den har på kort tid blitt Sveriges tredje største ungdomsnettsted.

Playdo er et nettsted som tilbyr en online virtuell verden med innslag av spill og annen underholdning. De har fått penger fra ventureselskapet Företagsbyggarna.

Lunarstorm.com er en møteplass for ungdommer. De går allerede med overskudd og tjente 16 millioner svenske kroner i 2005.

Playahead.com er en online møteplass for ungdommer.

Apeberget.se er et nettverksselskap basert på lokal tilknytning.

Habbohotel.se er en tredimensjonal chat for ungdommer utformet som et hotellmiljø.

Helgon.net er en ideell stiftelse som tilbyr en møteplass for folk med interesse for alternativ musikk- og klesstiler.

Til toppen