Svenskene trosser fildelingsforbud

Til tross for en større riskio for å bli tatt piratkopierer svenskene som aldri før, viser ferske tall.

Til tross for en større riskio for å bli tatt piratkopierer svenskene som aldri før, viser ferske tall.

Det nye Infosoc-direktivet trådte i kraft i juli fjor, og i likhet med resten av Europa ble fildeling i fjor også endelig klart forbudt i Norden.

I Danmark og Sverige har platebransjens interesseorganisasjon IFPI gjennomført flere runder med logging og erstatningskrav til brukere som deler ut kopibeskyttet musikk på nettet.

Flere personer er allerede tatt og idømt høye bøter etter at den nye loven ble innført.

Men forbudet stopper åpenbart ikke svenskene, for ifølge Computer Sweden fortsetter svenskene å fildele som aldri før.

Andelen av bruk i alderen 18 til 75 år har til og med økt fra åtte prosent i 2004 til ni prosent ved årsskiftet 2005 og 2006, ifølge en ny statistikk fra Internet World Institute.

Direktør for World Internet Institute, Janne Svensson anslår at det er cirka en million svensker som fildeler, og bruken er spesiell høy blant ungdommer mellom 12 til 17 år.

Nå vil den svenske filmindustrien (SF Film) utrede hvordan man skal bekjempe piratkopiering, og møtte i forrige uke aktører fra både Lionheart International, Antipiratbyrån, IFPI og Twentieth Century Fox.

I Norge har den nye IFPI-sjef Marte Thorsby varslet aksjoner og søksmål mot piratkopiering.

Thorsby hevdet i januar digi.no at IFPI siden i fjor sommer løpende har vurdert igangsetting av aksjoner, inkludert søksmål, og har også diskutert anti-pirat virksomheten med IFPI-selskapene i andre land.

– Det vil komme aksjoner, uten at jeg kan si i hvilken form disse vil være, uttalte hun til digi.no.

Til toppen