Svenskene vil ta beslag i domener

Politiet kan få rett til å stenge nettsteder.

Svensk politi ønsker å ta arrest i nettsteder utpekt som kriminelle.
Svensk politi ønsker å ta arrest i nettsteder utpekt som kriminelle. (Bilde: Imago/All Over Press)

Politiet kan få rett til å stenge nettsteder.

Fildelingsvirksomheten The Pirate Bays servere er alt beslaglagt, men påtalemyndigheten har også begjært at domenene thepiratebay.se og piratebay.se ikke lenger skal kunne brukes.

Utfallet av saken kan for første gang gi politiet mulighet til å stenge nettsider som utpekes som kriminelle, skriver avisen Dagens Nyheter.

– Et domenenavn er et hjelpemiddel for en nettside. Dersom siden brukes til kriminell virksomhet, så er domenenavnet et kriminelt verktøy, sier statsadvokat Fredrik Ingblad.

Det er ikke første gang en domstol i Sverige behandler krav om å stenge domener. Men tidligere har kravet blitt rettet mot domeneeier, som har mistet retten til å bruke domenet helt til det frigis til ny registrering.

Forskjellen i denne saken, som skal opp for retten i år, er at staten har rettet kravet direkte mot stiftelsen Punkt SE, som har ansvaret for hele registeret av. se-domener. Dersom statsadvokaten får det som han vil, forbys enten stiftelsen å la noen registrere Pirate Bays domener, eller staten overtar eierskapet. (©NTB)

Til toppen