Svensker får hjelp til å flytte til Silicon Valley

Svensker er flinke på trådløst Internett. Svenske selskaper som vil til Silicon Valley skal nå få hjelp.

Svensker er flinke på trådløst Internett. Svenske selskaper som vil til Silicon Valley skal nå få hjelp.

For å bli stor i it-bransjen, flytte mange til USA. Men de fleste drukner i stormhavet Silicon Valley. Venture-selskapet Startupfactory AB skal være nye svenske IT-selskapers livbøye.

Bak Startupfactory står syv gründere mer erfaring fra toppledelsen både i Microsoft og Ericsson. Selskapet, som kaller seg verdens første "venture-katalysator" med på etablering av bedrifter og prosjekter innen trådløst Internett, har nå etablert et heleid datterselskap i Sand Hill Road i Silicon Valley.

Selskapets mål er, ifølge en pressemelding, å bli førstevalget til entreprenører som vil bli globale ledere på trådløst Internett, når det gjelder teknologiutvikling og løsninger. Startupfactory hevder at en tilstedeværelse både i Skandinavia og i Silicon Valley vil gi selskapet et unikt fortrinn, med raskere etableringsfase, bedre produkter, og raskere lanseringer som resultat.

- Det er en velkjent spådom at det meste av Internett vil bli trådløst de neste fem årene. Mobiltelefoner vil bli fullverdige "Internet-citizens". Denne utviklingen skjer fortrinnsvis i Stockholms "Mobile Valley", Kista, hvor Ericssons og Microsofts Joint Venture også er lokalisert, skriver selskapet i pressemeldingen.

- Svensker er ledende på mobil livsstil med Internett og mobil kommunikasjon, og mer enn seks av ti svensker er nå aktivt tilkoblet. Stockholm er verdensledende i utviklingen av disse nye tjenestene, sier Rolf Skoglund i pressemeldingen. Skoglund er en av gründerne og styreformann i Startupfactory, og har tidligere vært administrerende direktør for Microsoft Europe.

Det amerikanske datterselskapet skal ledes av Anders Fernstedt. - Startupfactorys etablering i Silicon Valley skal i første omgang fokusere på å hjelpe europeiske entreprenører, men etter hvert vil vi også støtte amerikanske nyetableringer som er interessert i å etablere lokale kontorer eller avdelinger i Europa, sier Fernstedt i pressemeldingen.

- Det finnes ingen formelle koblinger mellom selskapene Ericsson og Microsoft i denne sammenhengen, men de syv gründerne kommer fra begge selskapene. Dette skaper en viss tilknytning. En av gründerne, Hjalmar Winblad, er sjef for Microsofts forretningsområde Mobilt Internett, sier Anders Fernstedt, til digi.no.

Fernstedt forteller at selskapet i første omgang skal ha hovedfokus på Sverige, men at det siden skal etableres i resten av Norden, England og Japan.

I tillegg skal Fernstedt selv jobbe i Silicon Valley, med å skaffe et kontaktnettverk, med analysevirksomhet, og med amerikanske "risk-kapital-investorer".

- Jeg skal være en kontaktperson i Silicon Valley for å hjelpe de som vil starte nye selskap. Det skal ta kortere tid for disse selskapene å komme i gang.

Fernstedt kaller selskapet Startupfactory en inkubator. Dettte oppstartssenteret skal jobbe med entreprenører som har gode ideer når det gjelder mobilitet, mobilt Internett og WAP.

Steve Ballmer, nestkommanderende i Microsoft, har sagt i et TV-intervju at Kista utenfor Stockholm (Der Telia ville at Telenor/Telia sitt mobil-hovedkontor skulle ligge før fusjonsplanene gikk i vasken) er det eneste stedet utenfor USA som kan sammenliknes med Silicon Valley.

Til toppen