BEDRIFTSTEKNOLOGI

Svensker forbereder UMTS-søksmål

Flere av de svenske søkerne på de 10 svenske UMTS mobil-lisensene forbereder allerede nå søksmål dersom de ikke skulle bli tildelt en av de fire svenske mobillisensene førstkommende lørdag.

Frode Eriksen
11. des. 2000 - 05:24

De svenske mobil-lisensene tildeles av den svenske Post- och telestyrelsen, noe som åpner for rettslige ankemuligheter. Dette til forskjell fra Norge der mobillisensene ble tildelt av Kongen i statsråd, noe som effektivt fjerner muligheten for søksmål.

De tre selskapene som trolig har mest å tape på ikke å få tildelt en av de fire konsesjonene, er de eksisterende GSM-operatørene, Telia, Comviq/NetCom AB og Europolitan. En kilde i en av de svenske operatørene, sier til Finanstidningen at det er sikkert at selskapet går til länsretten om operatøren ikke mottar UMTS-konsesjon.

Om en holder de tre ovenfor nevnte selskapene utenfor, har tre andre av de resterende sju søkerne primærinteresse av å eie sin egen infrastruktur. I første rekke for sine egne tjenester. Disse er ifølge Gartner Group; Orange, Deutsche Telekom og Hutchison. Ingen av disse ser det som spesielt interessant å leie andres infrastruktur. Erik Paulak i Gartner sier til avisen at for disse tre selskapene er forretningsideen å eie egen infrastruktur, og at en om en ikke får nett i Sverige trolig like gjerne definerer Sverige bort som kjernemarked.

Fordelen ved ikke å få konsesjon er at stadig flere stiller spørsmål ved om en virkelig trenger å investere milliarder av kroner i egen infrastruktur for å tilby UMTS-tjenester, noe som i seg selv kan hindre søksmål.

Avisen skriver at det er høyst sannsynlig at de tre eksisterende operatørene får konsesjon for UMTS-nett, men at det hele kan avgjøres av hvem som får lisens nummer fire.

Ingen av konsortiene sier like ut at de forbereder rettslige skritt, for om så var ville det i seg selv være dårlig reklame før den utsatte tildelingen skjer lørdag 16. desember, og et mulig argument for Post- og Telestyrelsen under tildelingen.

Finanstidningen skriver imidlertid ifølge flere kilder at forberedelsene for rettslige skritt for lengst er tatt. - Mye taler for at dette spørsmålet vil bli avgjort i en domstol, sier en kilde.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.