Svensker låste opp superkode

En gruppe med svenske IT-folk vant det internasjonale kappløpet om å knekke en 512-bits kode som skulle vært helt sikker.

En gruppe med svenske IT-folk vant det internasjonale kappløpet om å knekke en 512-bits kode som skulle vært helt sikker.

Forfatteren Simon Singh satte grå hår i hodet på mange hackere, IT-folk og krypteringseksperter med sin bestselger "The Code Book". For boken inneholder ti beskjeder, kodet med stadig vanskeligere og mer moderne teknologier.

De første, kodet med antikke metoder var enkle å løse, men Singh mente at nummer ti, kodet med en 512 bit lang nøkkel, var umulig å knekke. Sterk i troen lovte han derfor ut 130.000 kroner til den som klarte oppgaven. Til sammenligning bruker vanlige nettlesere bare 128-bits lange nøkler.

Men to svenske IT-eksperter, Fredrik Almgren og Torbjorn Granlund klart å løse oppgaven sammen med en gruppe ansatte og studenter fra Kunglige Tekniske Høgskolan i Stockholm. Til sammen brukte de 70 år med regning fordelt på mange maskiner for å løse oppgaven, skriver nyhetstjenesten Wired News

Singh, som arbeider på Cambridge University, brukte to år på å lage oppgavene sammen med en kollega. 512 bits nøkler regnes som svært sikkert, men Singh mener at svenskene bare har vist hva som er mulig.

Til toppen