Svensker sender aksjemarkedet ned i knestående

Det svenske telekomselskapet Ericsson senker nå et allerede nervøst aksjemarked og spesielt teleleverandørene med dramatisk forverring av utsiktene for første kvartal.

Det svenske telekomselskapet Ericsson senker nå et allerede nervøst aksjemarked og spesielt teleleverandørene med dramatisk forverring av utsiktene for første kvartal.

Det svenske mobiltelefon- og telekomselskapet Ericsson ser nå et betydelig dårligere resultat i årets første kvartal. Konsernet har i dag sendt ut resultatvarsel som kan gi alvorlige virkninger i aksjemarkedet.

I utgangspunktet forventet selskapet en salgsvekst på 15 prosent i inneværende kvartal. Resultat før skatt var forventet å bli rundt null på grunn av dårlig mobilsalg og økte investeringer i utvikling av tredje generasjons mobilnett.

Selskapet sier nå at den generelt dårlige økonomiske utviklingen, spesielt i USA, vil få effekt for selskapets resultat fremover. For selskapet sliter med kunder som utsetter sine investeringer både i USA, men også i Vest-Europa, fremgår det av resultatvarslet.

I en pressemelding sier selskapet rett ut at de nå forventer betydelig lavere salg av mobiltelefoner enn i første kvartal i fjor. Totalt regner selskapet med et flatt eller noe lavere salg på konsernbasis sammenlignet med fjorårets første kvartal. Dette altså i motsetning til en tidligere forventet vekst på 15 prosent.

Et normalt lavt første kvartalssalg forverres av lave erstatningsinvesteringer, reduserte subsidier fra teleoperatører for å vinne nye kunder, høye lagernivå i distribusjonsleddet og kontinuerlig prispress på grunn av høy kapasitet.

Resultatet før skatt justeres dramatisk ned fra null til et underskudd på mellom 4 og 5 milliarder svenske kroner.

Konsernet varsler nå også omstruktureringer i området for mobile systemer for å redusere kostnader og øke kapitalavkastningen. På kort sikt innebærer dette antagelig ytterligere merkostnader. Det er på nettsiden selskapet først og fremst henter omsetning og overskudd.

Selskapet varsler videre at de vil legge frem et revidert syn på forventningene for hele året i forbindelse med resultatpresentasjonen for 1. kvartal den 20. april. Men i samme åndedrag advarer selskapet at den økonomiske usikkerheten gjør det svært vanskelig å gjøre fornuftige estimater.

Aksjekursen både i Nokia og Siemens merkes i ettermiddag etter Ericssons varsel.

Til toppen