JUSS OG SAMFUNN

Sverige annulerer OOXML-avstemming

Sverige ugyldiggjør avstemmingen som resulterte i et ubetinget ja til Microsofts Open XML-format.

31. aug. 2007 - 07:30

Det svenske standardiseringsorganet SIS er ansvarlig for Sveriges stemme i spørsmålet om hvorvidt Microsofts dokumentformat, Office Open XML skal godkjennes som ISO-standard ved siden av det eksisterende formatet Open Document Format (ODF)

Sverige ga overaskende et ubetinget ja, men nå går de tilbake på det og ugyldiggjør avstemmingen.

Den offisielle begrunnelsen er ifølge en pressemelding fra SIS, at de sitter på informasjon om at en av deltagerne i arbeidsgruppen har deltatt i avstemmingen med mer enn en stemme.

Computer Sweden avslørte at Microsoft hadde kjørt en aktiv rekrutteringskampanje for å få flere av sine partnere til å melde seg inn i organisasjonen, for å støtte Microsofts syn. Innmeldingsavgiften er på 15.000 svenske kroner, og partnerne skulle kompenseres gjennom økte midler til markedsføring, samt ekstra tilgang på ressurspersoner hos Microsoft.

Microsoft Sverige innrømmet at de hadde sendt ut en epost til partnerne der de oppfordret til dette.

Svenske SIS vil ikke være med på at det var avsløringen av Microsofts kampanje som gjorde at de valgte å ugyldiggjøre avstemmingen.

- Det har vært kritikk om avstemmingen, men det er ikke det som er årsaken. Det er bare det faktum at et av selskapene som stemte, deltok med mer enn en stemme, sier Lars Flink, administrerende direktør i SIS, til Computer Sweden.

Han påpeker at det ikke er noe galt i at mange bestemmer seg for å bli med på å stemme over standarder.

- At det senere har vært mange som dukket opp ved avstemmingen er ikke noe som formelt sett strider mot reglene, sier Flink til Computer Sweden.

Fordi det er for kort tid til den internasjonale fristen 2. september, til å gjøre en ny avstemming, har Sverige nå bestemt seg for å stemme blankt.

Uenigheten er på ingen måte mindre i Norge, men her har Standard Norge avgjort at de uansett skal stemme. Hva Norge skal mene avgjøres senere i dag.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.