BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sverige er billigst på bredbånd

Bedre infrastruktur kan være årsaken til at Sverige har billigst bredbånd, slår OECD fast.

18. juli 2007 - 12:18

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) har gjennomgått bredbåndsprisene i alle sine medlemsland i rapporten OECD Communications Outlook 2007.

Rapporten for 2007 inneholder også for første gang analyser fra fem store ikke OECD-land som Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika.

Nokså overraskende er det søta bror som peker seg ut med OECDs billigste bredbånd.

OECD -rapporten peker på det faktum at både Japan, Sverige, Korea og Finland har kraftig utbygd fibernettverk for bredbånd, noe som kan stå for en stor del av forklaringen.

Post og teletilsynssjef Willy Jensen sier til tu.no at den politiske forklaringen ligger selvfølgelig i at de svenske myndighetene har investert langt mer i infrastrukturen for bredbånd enn hva norske myndigheter har gjort.

Han mener fiberutbyggingen i Norge går relativt sakte, og nærmest i det skjulte.

Rapporten lister opp prisene i to ulike kategorier, en for laveste pris uavhengig av båndbredde og en for laveste pris per Mbit\s, med priser innhentet i oktober 2006.

På listen over laveste «entry level broadband»-pris finner vi Sverige på toppen, med bredbånd helt ned i 64 kroner måneden fra leverandøren Comhem. Denne linjen er bare på 256 kbit\s.

Videre på lista følger Danmark (65 kr), Sveits (74 kr), USA (94 kr), Frankrike (96 kr) og Nederland (96 kr). Av disse hadde den franske leverandøren Neuf Telecom det desidert raskeste tilbudet med 20 Mbit\s.

Norge havner 13.-plass av de 30 landene, med et laveste bredbåndstilbud på cirka 118 kroner.

Mexico er det landet i OECD hvor det er aller dyrest å skaffe seg bredbånd. Minst 308 kroner i måneden må mexicanerne ut med.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.