Sverige får enda billigere bredbånd

Telia setter ned prisene på bredbånd og får Telenors oppgraderte tilbud til å fremstå som dyrt og litt tregt.

Telia setter ned prisene på bredbånd og får Telenors oppgraderte tilbud til å fremstå som dyrt og litt tregt.

Standardhastigheten på bredbånd i det norske markedet er blitt satt opp flere ganger av norske bredbåndsleverandører. Først var det 384 kilobit per sekund, så 512, før det krøp opp til 700. Nylig ledet Telenor an med å sette laveste hastighet opp til 1 megabit. Men prisen har stort sett stått fast, for disse standardabonnementene, og det gjelder ikke bare for Telenor. Ingen setter ned prisen vesentlig.

Nå har svenske Telia satt ned sine priser kraftig, og kanskje er det håp i Norge også?

Hver gang digi.no skriver om fremgang på det norske bredbåndsmarkedet pleier det å dukke opp et par kommentarer om at bredbånd er billigere og raskere i Sverige. Det stemmer begge deler, både at det norske markedet er i rask vekst og at det er billigere og høyere hastigheter i Sverige.

Sammenlikning mellom Telenor og Telia er spesielt interessant, fordi begge har omtrent samme bakgrunn som monopolister, men opererer i markeder med ganske forskjellig konkurranse.

Telenor har det siste halvåret vist spesielt gode veksttakter i det norske bredbåndsmarkedet, mens Telia i det siste har slitt noe med å holde oppe tempoet.

Telenors fremgang i forhold til Telia er ikke fortjent, hvis man dømmer ut fra hastighetene de to tidligere monopolistene tilbyr, og prisene de krever. Telia knuser nemlig sin tidligere fusjonspartner på både pris og hastighet, og gir dessuten kundene større fleksibilitet, med ekstra tilbud både for små- og storbrukere.

Telenor meldte nylig om en økning av hastigheten, som vil tre i kraft i juni, uten at prisene settes opp. Aktører som Tele2 og Catch fulgte raskt opp med nye oppgraderinger av hastigheten. Men det hjelper lite, sammenliknet med Telias pris og hastighetsnivå.

Telenor tilbyr tre hastigheter, som fra juni er 1, 2 og 4 megabit nedlastingshastighet og en tiendedel av dette i opplastingshastighet. Prisen per måned er henholdsvis 349, 419 og 549 kroner per måned.

Telia tilbyr til sammenligning fem ulike abonnementer, hvorav det raskeste er seks ganger så raskt som Telenors topphastighet etter at den settes opp. Telias toppabonnement gir hele 24 megabit per sekund og koster 368 norske kroner i måneden, nesten 200 kroner mindre enn Telenor krever for ”bare” 4 megabit per sekund.

Den eneste hastigheten begge selskapene tilbyr er 2 megabit per sekund. Dette krever Telia nå 298 norske kroner for, mens Telenor tar 419 kroner. Dermed er Telenor i overkant av 40 prosent dyrere enn Telia på denne hastigheten.

Telia har også et langt billigere tilbud enn Telenor for småbrukere som ønsker å være på nett kontinuerlig, men ikke krever mye fart. Billigste tilbud fra Telia med dagens kronekurs er 210 norske kroner i måneden for 250 kilobit per sekund nedlastingshastighet. Dette abonnementet gir riktignok bare en fjerdedel av nedlastningshastigheten til Telenors basisabonnement, men Telenor basis koster 67 prosent mer.

Faktisk koster Telias raskeste abonnement bare 19 kroner mer i måneden enn Telenors billigste, og Telia er 24 ganger raskere.

Telenors tilbud, nedlasting fra juni:
1 megabit/s: 349 kroner

2 megabit/s: 419 kroner

4 megabit/s: 549 kroner

Telias nye tilbud, i norske kroner:
250 kilobit/s: 210 kroner

500 kilobit/s: 272 kroner

2 megabit/s: 298 kroner

8 megabit/s: 342 kroner

24 megabit/s: 368 kroner

Begge selskapene forutsetter 12 måneders binding. Telenor krever fasttelefonabonnement. Telia krever 611 kroner i oppkoblingsavgift.

Til toppen