JUSS OG SAMFUNN

Sverige gir ubetinget støtte til Open XML

Sveriges organ for standarder støtter Microsofts Open XML som ISO-standard uten forbehold.

28. aug. 2007 - 09:54

I et møte i går kveld vedtok det svenske instituttet for standarder SIS – Swedish Standards Institute – å stemme «ja» til at Office Open XML blir ISO-standard.

Office Open XML er en opprinnelig Microsoft-spesifikasjon til XML-baserte dokumenter. Det er godkjent som åpen standard av Ecma International, et europeisk organ for standarder. Det er Ecma som formelt fronter Open XML (eller OOXML) overfor ISO.

ISO har tidligere godkjent ODF (Open Document Format) som XML-basert dokument standard, på forslag fra Oasis, et annet standardiseringsorgan.

I en pressemelding sier prosjektleder Anneli Hagdahl i SIS at forslaget om å gjøre Open XML til ISO-standard har vakt uvanlig stor interesse. Det har ført til mange nye deltakere i SISs arbeidsgruppe, fra bedrifter, organisasjoner og myndigheter.

Ifølge pressetalsperson Erika Messing i SIS, har det ikke kommet innvendinger mot å si ja til Open XML som ISO-standard.

Arbeidsgruppen mener at det er fullt ut forsvarlig for ISO å anerkjenne to alternative og konkurrerende standarder, sier hun til digi.no.

I Norge var innvendingene så sterke at arbeidsgruppen ikke kom fram til enighet, og Standard Norge må ta avgjørelsen alene.

Det kan kun stemmes ja eller nei. En «ja» med bemerkninger gjelder som nei, men et stort antall «ja» med bemerkninger kan føre til en ny avstemming på et seinere tidspunkt dersom forslagsstilleren er villig til å endre på de foreslåtte spesifikasjonene for å komme innvendinger i møte.

Medlemslandene må levere sin innstilling til ISO innen 2. september.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.