Sverige har innført mobil lommebok

Fire mobiloperatører står bak lanseringen av tjenesten WyWallet.

Sverige har innført mobil lommebok
WyWallet tilbyr 97 prosent av alle svensker en mobil lommebok. Støtte til NFC for betaling i butikk og automater innføres neste år. Bilde: Accumulate

Tirsdag denne uken ble Sveriges nye mobile betalingsløsning WyWallet lansert. Bak lanseringen står landets fire store mobiloperatører Telia, Tele2, Telenor og 3. Det vil si at WyWallet fra starten er tilgjengelig for 97 prosent av landets mobilbrukere.

WyWallet-tjenesten gir brukeren adgang til en egen WyWallet-konto. Man kan manuelt overføre penger til denne kontoen fra en bank, eller man kan inngå en avtale som gjør at WyWallet-kontoen automatisk fylles opp til et visst nivå dersom saldoen faller under en viss grense. Hvis brukeren har et vanlig mobilabonnement, altså ikke kontantkort og ikke bedriftsabonnement, kan man velge ikke å bruke WyWallet-kontoen, men i stedet la betalinger gå over mobilfakturaen.

WyWallet kan brukes til å overføre penger direkte til alle innehavere av en WyWallet-konto. Det eneste som må oppgis, er mottakerens mobiltelefonnummer. Denne tjenesten koster 1 krone, men skal være gratis ut juni 2013. Man kan også velge å overføre penger direkte til mottakerens bankkonto: Det koster 3 kroner per transaksjon, men også denne tjenesten er gratis ut juni neste år.

Alle tjenester som kan gjøres opp via SMS, kan betales gjennom WyWallet.

Videre kan WyWallet brukes til alle former for netthandel, fra mobiltelefonene, et nettbrett eller en pc. Denne tjenesten medfører ingen transaksjonsavgift, verken nå eller etter 30. juni 2013.

Til sist kan WyWallet også brukes til å lade ens egen eller andres kontantkortabonnement.

Det loves flere tjenester til høsten. En stor nyhet må vente til 2013: Bruk av WyWallet over NFC, til betalinger i for eksempel butikk. Dette skal implementeres etter en offentlig «smygtest» i Visby i juni, under arrangementet Almedalsveckan.

WyWallet-appen er tilgjengelig for iPhone og Android, samt for Java. Det siste innebærer at den også vil kunne brukes på de fleste «vanlige» mobilene, altså ikke-smartmobilene. En Windows-utgave loves «seinere i år». Appen er gratis til alle abonnenter hos de fire mobiloperatørene.

Teknologien bak løsningen er utviklet av Accumulate og Payex. Payex står for infrastrukturen, mens Accumulate står for plattformen, kjent som «Mobile Everywhere». Teknologien beskrives i artikkelen Slik blir mobilen en betalingsterminal, der den også sammenliknes med den alternative modellen til et annet svensk selskap, iZettle.

Sveriges plan om en felles mobil lommebok for alle har vært kjent siden januar, se artikkelen Lager felles mobil lommebok.

Samtidig med lanseringen av WyWallet, kunngjorde Telias morselskap TeliaSonera at de investerer i Accumulateog et annet innovasjonsselskap, NorthID.