Sverige mister trolig et UMTS-nett

Her i Norge er det bare to utbyggere av neste generasjons mobilnett igjen, og nå går det mot mindre konkurranse også i Sverige.

Her i Norge er det bare to utbyggere av neste generasjons mobilnett igjen, og nå går det mot mindre konkurranse også i Sverige.

Den store europeiske mobiloperatøren Orange trekker seg trolig ut av Sverige. For selskapets hovedeier France Telecom (84 prosent) sliter med enorm gjeld og Orange har ikke nådd frem med sine bønner om utsettelse for utbyggingen av nettet.

For det er ikke småpenger Orange nå må bruke. Selskapet har foreløpig bremset så hardt det har kunnet og bare brukt 87 millioner dollar. Men nå må selskapet ta en avgjørelse. For UMTS-operatørene i Sverige slapp som i Norge en auksjon, men utbyggingskravene ble knallharde.

Ifølge lisensavtalen må Orange og de andre selskapene allerede i løpet av 2003 være ferdig med å dekke hele Sverige med sine nett. Riktignok er det mindre fjell og fjorder enn i Norge, men Sverige er langt større enn Norge. Orange har tidligere sagt at det vil koste 2,2 milliarder dollar - omtrent 16,3 milliarder kroner - å bygge ut nettet.

Dette gjør at analytiker Matt Lewis i Daiwa Securities til Bloomberg og Terry Nguyen i Fideuram Wargny Societe de Bourse sier til Bloomberg at de tipper Orange gir opp i Sverige.

France Telecom sliter allerede med en gjeld på astronomiske 515 milliarder kroner, noe som er fem ganger mer enn selskapets børsverdi. France Telecom kjøpte engelske Orange på topp i 2000 for 353 milliarder kroner.

Men trekker selskapet seg fra Sverige, kan man miste billetten til et marked som generelt har ligget svært langt foran på mobilbruk.

Til toppen