– Sverige overvåker norsk mobiltrafikk

Høyres Michael Tetzschner er dypt uroet.

– Sverige overvåker norsk mobiltrafikk
Høyres Michael Tetzschner er bekymret for svensk overvåkning av telenettet. Bilde: Høyre

Oslo (NTB): Nestleder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Michael Tetzschner (H), sier svenske myndigheter overvåker norsk mobiltrafikk.

– Jeg er dypt uroet over utviklingen, sier Tetzschner til Dagens Næringsliv.

Han skal mandag på vegne av Stortinget delta på et møte i EU-parlamentet i Brussel, som har satt i gang en større gransking av elektronisk masseovervåking av europeiske borgere i kjølvannet av avsløringene fra Edward Snowden.

Verken opinionen eller politikerne har visst nok om overvåkingsmulighetene, mener Tetzschner.

Norsk infrastruktur er lagt opp på en slik måte at den kan gå på rettssikkerheten løs, fordi andre stater får innsyn i nordmenns kommunikasjon, ifølge Tetzschner.

Sverige vedtok i 2008 en overvåkingslov som gir Försvarets radioanstalt (FRA) full tilgang til innholdet i størstedelen av nordmenns kommunikasjon som passerer riksgrensen. Mesteparten av norsk telefon- og datatrafikk mellom Norge og utlandet går via Sverige.

Tetzschner viser til at regjeringen nå har opprettet dialog med Sverige for å diskutere temaet nærmere. I forrige måned uttalte samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) til NTB at han i begynnelsen av denne måneden skal til Stockholm for å diskutere saken.

– Vi vil forsikre oss om at trafikk mellom norske borgere ikke faller inn under svensk overvåking. Selv om vi har felles infrastruktur, kan ikke Sverige ta seg friheter som er i strid med norsk lov, sa han. (©NTB)

    Les også:

Les mer om: