Sverige røyker ut torrent-pirater

Telia tvinges til å oppgi bakmenn i stort fildelingsnettverk.

Sverige røyker ut torrent-pirater

Telia tvinges til å oppgi bakmenn i stort fildelingsnettverk.

Det hjelper ikke at fildelingsnettverket har lukket dørene for allmenheten og blitt en såkalt lukket «tracker», kun tilgjengelig for medlemmer.

En tracker er servertjenesten som holder orden på BitTorrent-filer, som brukes for å distribuere filer i et nettverk.

Tingsrätten i Södertörn fastlo fredag at nettselskapet Teliasonera må utlevere identiteten til personene bak fildelingstjenesten Swetorrents.org.

Nettjenesten fungerer på samme måte som mer kjente The Pirate Bay, men har siden 22. april lukket seg og krever nå invitasjon fra andre medlemmer for tilgang.

I motsatt fall risikerer teleoperatøren bøter på opptil 750.000 svenske kroner, skriver ComputerSweden.

Opplysningene kreves utlevert med bakgrunn i den såkalte Ipred-loven, som trådte i kraft i april 2009. Den omstridte svenske loven åpner for at private aktører kan få utlevert navnene på personer mistenkt for ulovlig fildeling, men det krever tillatelse fra domstolene.

– Tingsrätten har kommet frem til at kravene for å utlevere informasjonen er oppfyllt. Det innebærer at filmselskapene skal få kjennskap til navn og adresse til innehaveren av en viss IP-adresse, sier tingrettdommer Annika Rygart i en uttalelse.

Filmselskapene Svensk Filmindustri, PAN Vision Publishing, Filmlance International og Yellowbird W-2 vant dermed frem med sitt krav.

Det er sannsynlig at minst fem av deres filmer er gjort ulovlig tilgjengelig for allmennheten gjennom Swetorrents, heter det i kjennelsen.

Tingsrätten legger i kjennelsen vekt på det store antallet medlemmer som nettverket består av, uten å gå nærmere inn på hvor mange det dreier seg om. I tillegg mener domstolen at det dreier seg om såpass stor spredning av opphavsrettbeskyttet materiale at Ipred-loven kommer til anvendelse.

    Les også:

Til toppen