JUSS OG SAMFUNN

Sverige skal gjør det Norge ikke turte

Det er ikke bare snakk om en utredning - TeliaSonera skal deles i to, slår finansminister Mats Odell fast.

23. apr. 2007 - 08:51

Nå er det ikke bare snakk om en utredning, TeliaSonera skal fratas fastnettet, det slår finansminister Mats Odell fast.

– Den oppfatningen har vi hatt lenge, men vi har ikke kunnet kommunisere den tidligere fordi vi er eiere i TeliaSonera, sier Odell (bildet under) til idg.se.

Bakgrunnen er at den nye svenske regjeringen tidligere har sagt at de vil selge seg helt ut av det gamle telemonopolet. TeliaSonera er det nest største teleselskapet i Norge gjennom sitt eierskap av Netcom, Chess og Nextgentel.

Det svenske post og teletilsynet, Post- och telestyrelsen, foreslo tidligere i år at man nettopp derfor skulle frata TeliaSonera det svenske fastnettet. Årsaken er at hvis teleselskapet blir en helkommersiell aktør, kan det bli vanskeligere for deres konkurrenter som også må ha tilgang til fastnettet.

Av samme årsak ble det forslått en deling av Telenor da selskapet ble børsnotert, men konkurrentene nådde ikke igjennom med sitt forslag. Telenor tar alt for høye priser av både telefonselskapene og ADSL-selskapene som skal leie deres nett, hevder konkurrentene.

Det var England som først delte sitt gamle statsmonopol og svenskene skal bruke denne delingen som modell.

Tidligere i mars gav den svenske regjeringen tilsynet lov til å utrede mulighetene for å dele Telia Sonera i to selskaper, men man insisterte på at beslutningen ikke var tatt.

Også i Danmark har IT- og Telestyrelsen foreslått å dele opp teleselskapet TDC slik at telenettet blir adskilt i et eget selskap.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.