Sverige skrur av analog TV-sendinger

Sverige ligger foran Norge på overgang til digital-TV, men mottaker-boksene er fremdeles dyre.

Sverige ligger foran Norge på overgang til digital-TV, men mottaker-boksene er fremdeles dyre.

Norge skal etterhvert få bytte ut det digitale TV-nettet med et digitalt system. Målet er å utnytte båndbredden bedre slik at man får plass til flere kanaler og etterhvert HD-TV.

Sverige ligger foran Norge og har sendt med begge nett i mange år. I dag morges startet endelig svenskene med å skru av det analoget nettet. Det er øye Gotland i Østersjøen og de 58.000 innbyggerne som nå bytter over helt først.

Byttet har ikke gått problemfritt, skriver avisen Dagens Nyheter. Blant annet har mottakerne alle må kjøpe blitt dyrere enn ventet - de koster 3000 svenske kroner. Her i Norge har NTV, det TV2, NRK og Telenor-eide selskapet skal bygget ut nettet her i Norge, snakket om en prislapp på 1500 kroner.

I tillegg må svenske TV-seere få montert en ny antenne. Sammen med monteringsjobben koster dette svenske kunder 2000 kroner, skriver dn.se.

Her i Norge er det rundt en tredjedel av husstandene som mottar TV over TV-mastnettet og som altså om noen år må oppgradere utstyret sitt. De andre har enten satellitt eller kabel-TV.

Til toppen