Sverige sluker norske IT-selskaper

Det er billigere å gjøre butikk fra Sverige, og norske IT-bedrifter forsvinner, frykter Kjell Flagstad.

Sverige sluker norske IT-selskaper

Det er billigere å gjøre butikk fra Sverige, og norske IT-bedrifter forsvinner, frykter Kjell Flagstad.

Sent tirsdag kveld ble det gjort kjent at svenske Redpill erverver samtlige aksjer i Linpro. Det nye konsernet vil bli blant Europas største virksomheter innen fri programvare.

Linpro føyer seg dermed i rekken på mange svenske oppkjøp av norske IT-bedrifter. Og begrunnelsen på hvorfor svenskene kjøper Linpro, og ikke motsatt, skyldes at Linpro ikke har en stor finansiell muskel som gjør at de kan kjøpe opp andre selskaper.

Dermed blir Linpro i likhet med Trolltech og Fast i utenlandske hender.

Kjell Flagstad i IT-forbundet er bekymret for at norskutviklet teknologi skal forsvinne i stor skala, og Sverige er på hugget.

    Les også:

Han har tidligere uttalt til digi.no at til tross for gode tider forsvinner hundrevis av IT-arbeidsplasser ut av landet.

Bare de seneste to årene vet Flagstad om mellom 12 til 15 virksomheter som helt eller delvis flytter virksomheten til Sverige.

Blant dem er svenske Scribona, som i disse dager fører forhandlinger om i hvor stor grad virksomheten i Norge skal trappes ned. Gründerbedriften Norsik, som produserer bank- og ID-kort med egenutviklet teknologi, kjøpes opp av et svensk selskap – og flytter virksomheten over grensen.

Lavere lønninger og andre muligehter for å senke kostnadene er årsaken til at flere legger ned og flytter til Sverige. Flagstad sier til Computersweden at han er bekymret for utviklingen.

Mest handler det om svenske bedrifter som vil sentralisere sin IT-virksomhet til Sverige, og derfor legger ned i Norge utenom noen lokale selgere som får fortsette.

Flagstad forteller at han er i dialog med tre IT-virksomheter – alle nordiske, med mindre enn 50 ansatte.

– Bedriftene taper i anbudskonkurranse mot de store, og har ikke sjanse til å klare seg i Norge. Derfor må de flytte virksomheten til land med billigere produksjon, som for eksempel Sverige, sier han.

IT-lønningene i Sverige kan ligge 20 prosent under Norge.

Til toppen