BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sverige starter TV-sendinger til mobil

Sverige er foran Norge igjen - nå starter svenskene opp med TV-sendinger til mobilen.

11. nov. 2005 - 10:12

Teracom, som driver det svenske landsdekkenede TV-mastnettet, bygger nå ut bakkebasert sendenett for digital-TV. Teracoms motstykke her i Norge er Norkring, eid av Telenor.

Dermed er svenskene igjen langt foran den norske mobilbransjen. Svenske mobilbrukere ligger også langt foran norske på bruk av 3G-mobiler. Svenske mobilbrukere har dessuten lavere brukspriser og kan abonnere på tjenester som musikk.

I går demonstrerte Teracom mobilTV og HD-TV i det digitale markedet. Det er første gang Sverige tester ut teknologien, som har til hensikt å utvikle nye brukerområder og modeller.

Det ble samtidig gjort kjent at Teracom og Nokia fra nyttår vil slippe sin test av TV-sendinger på Nokias nye mobilTV N92 til pilotkunder.

Teracom mener at mobil-TV i det digitale markedet vil forsterke valgfriheten til brukerne.

- Vi ser mobil-TV i markedet som en naturlig fortsettelse på vanlig digital-TV og et komplement til 3G-tjenestene. Kringkasting er den beste måten å formidle TV til mange samtidig. Med både mobil-TV og HD-TV viser vi at markedet har en større bredde i tjenestetilbudet enn de fleste andre plattformer, sier Teracom-sjef Bengt Broman.

En rekke innholdsleverandører har meldt sin interesse for å være med, men Teracom tilbyr foreløpig 16 kanaler, skriver Nyteknik.

Det er ennå uklart hvilke TV-kanaler som skal være med. Sendingene skal skje i Stockholm og pilottesten vil pågå i tre-fire måneder.

Teracoms og Nokias test bygger på teknikken DVB-H, en variant av DVB-T som er den standard for digital-TV som når vanlige TV-antenner.

DVB-H støttes av Nokia og konkurrerer med alternativer som MBMS som er TV-sendinger via 3G. Standarden tillater at over 30 TV-kanaler sendes på omtrent samme frekvens som seks til syv vanlige digitale TV-kanaler.

Mobil-TV har tidligere vært introdusert i 3G-nettet av ulike mobiloperatører som forventer sterkt vekst i takt med at nye modeller utvikles.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.