BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sverige ut i nettskyen

Et viktig hinder er ryddet av veien.

6. sep. 2012 - 14:16

Det statlige Kammarkollegiet (underlagt finansdepartementet) i Sverige forbereder nå en storstilt satsing på nettskytjenester for svenske myndigheter. Forberedelsene har pågått i over ett år.

Det første innkjøpet blir kunngjort i løpet av et par uker, melder Computer Sweden.

Rammeavtalen omfatter en grunnleggende kontorpakke, samt typiske kontorapplikasjoner som epost, kalender og adressebok. Ifølge avisen er kravet er at alle komponentene skal kunne kjøre i nettleseren.

Akkurat som i Norge har svenske myndigheter det siste året gransket om bruk av nettskytjenester fra aktører som Google og Microsoft kan være ulovlig.

Azure godkjent

Motstykket til Datatilsynet, den svenske Datainspektionen, ga denne uken grønt lys for lagring av personopplysninger i Microsofts Azure.

Dermed er et viktig hinder mot bruk av nettskytjenster fjernet, i hvert fall i vårt naboland.

I fjor slo Datainspektionen fast at den svenske kommunen Salem sin bruk av Google Apps og privateide Brevo (ikke helt ulik norske Digipost) sin bruk av Windows Azure var lovstridig.

Godkjennelsen av Azure for lagring av personopplysninger er det første av sitt slag i Sverige. Det avgjørende var tilgangen til Microsoft Trust Center, som gir brukerne innsyn i hvordan leverandøren behandler persondata og sikkerhet, inkludert hos underleverandører, ifølge Tech World.

Som digi.no har dekket i en lang rekke artikler har Datatilsynet på samme måte gransket Narvik kommunes bruk av Google Apps. De ser også på en mindre pilot med bruk av Microsofts nettskypakke Office 365 i en annen kommune.

Her foreligger det ennå ingen endelig konklusjon, men de to ulike sakene behandles og skal vedtas av Datatilsynet samtidig.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.