Sverige vil kvalitetsmerke bredbånd

Svenske politikere vil at det skal bli enklere å sammenligne kvaliteten til bredbåndsprodukter.

Sverige vil kvalitetsmerke bredbånd

Bestiller du en bredbåndslinje i dag, er det svært få faktorer du kan ta med i regnestykke for å skille mellom de ulike tilbudene. Hastigheten opp og ned, prisen og selskapets rykte er blant disse.

Ifølge ComputerSweden vil det svenske næringsdepartementet oppfordre bredbåndsleverandørene til å komme med mer informasjon om tjenestekvaliteten når de markedsfører sine tjenester.

Rå nedlastingshastighet er først og fremst viktig ved nedlasting av filer eller store e-postvedlegg. Opplastingshastighet er viktig hvis man ønsker å laste opp bilder, videoer eller andre større filer til andre maskiner, eller i de tilfellene hvor bruken selv har en server som er tilgjengelig for andre over nettet.

Men for brukere av for eksempel onlinespill kan det være helt andre faktorer som teller. Da er forsinkelse - pingtiden - kanskje det viktigste, mens kravene til båndbredde er relativt små. Andre Internett-baserte tjenester kan være følsomme for jitter - som i nettsammenheng gjerne beskriver variasjonene i forsinkelsen til pakkene som kommer inn.

Dessuten nevner Maria Häll, sakkyndig ved det svenske næringsdepartementet, sier til ComputerSweden at man ønsker i innføre en slags merkeordning, hvor hvert bredbåndsabonnement er merkes med for eksempel fargekoder som forklarer hvilke typer tjenester, for eksempel surfing, online-spill eller IP-telefoni, abonnementet er egnet for.

Departementet ønsker i utgangspunktet at næringen selv skal innføre ordningen, uten at det må lovpålegges. Men Henrik Hansson, politisk sakkyndig i departementet, sier til ComputerSweden at det kan tenkes at det behøves en ytre kraft for å få bransjen til å samle seg.

Modellen departementet har presentert skal dog har blitt godt tatt imot av bransjen.

- Operatørene er meget positive. Det er i deres interesse å tilby differensierte og tydeligere tjenester for å unngå misforståelser hos kundene, mener Hansson.

Les mer om: