BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sverige vil stanse telefusjonen

Det kan gå mot slutten for den nordisk telegigant. Den svenske næringsminister Björn Rosengren er ifølge den svenske avisen Aftonbladet mest interessert i å stanse hele fusjonen og legge skylden på EU.

Frode Eriksen
20. sep. 1999 - 10:22

Arbeidet med å fusjonere Telenor og Telia har kostet begge lands skattebetaler millioner av kroner, og kan nå ende som et kapittel i boken om det Norsk-Svenske industrisamarbeidet som ikke ble noe av.

Aftonbladet skriver i dag at Rosengren lenge har vært misfornøyd med fusjonsavtalen, blant annet med fordelingsbrøken 60/40 i svensk favør i tillegg til det faktum at det er Telenor-sjef Tormod Hermansen som blir selskapets toppsjef.

I avtalen mellom den norske og svenske regjeringen het det at mens toppsjefen blir norsk, skal svenskene få styreleder og hovedkontor. Og selv om selskapenes ledelse støtter en fusjon, har den svenske regjeringen nå fått kalde føtter og mener de selger seg for billig.

Fredag skulle Telenor og Telia sende sitt endelige forslag til EU-kommisjonen med forslag til hva selskapene skulle foreta seg for å komme EU-kommisjonen i møte. Fra norsk side ble dette forklart med at svaret var mer komplisert å avgi enn først antatt. Fra svensk side ble derimot Post och telestyrelsens forslag om at Telia skulle åpne sitt telenett for konkurrentene brukt som argument for å stanse brevet. Selv om telemyndighetens vedtak er i tråd med lignende vedtak fra tilsvarende myndighet i flere europeiske land, mente Rosengren ifølge avisen, at svaret til kommisjonen måtte vurderes.

Kilder sier til Aftonbladet at dette er ren uthaling fra Rosengrens side, fordi han ikke vil bli sittende igjen som den som bryter fusjonsavtalen.

I en vurdering i dagens VG heter det at Rosengren ikke kan overse en slik beskyldning når det står i Sveriges største avis.

Teleanalytikere digi.no har snakket med sier at verdien av Telenor og Telia blir mye større om selskapene fusjonerer før en delprivatisering, heller enn om de to selskapene skulle børsintroduseres hver for seg. Et annet problem er at interessen for teleselskaper var større i aksjemarkedet i vår enn det den er nå.

Ifølge Aftonbladet skal eierne av Telia heller være interessert i andre allianseformer enn en fusjon med Telenor nå, slik den frramforhandlede avtalen tilsier.

EU-kommisjonen skal 19. oktober gi sitt svar på om en aksepterer fusjonen, eller hvilke tiltak som må til for at fusjonen skal gjennomføres.

Om det norske Samferdselsdepartemenet bestemmer seg for ikke å gi etter i spørsmålet om fordeling av eierskapet i det nye teleselskapet og Rosengren står på sitt, kan fusjonen ende som fusjonsforsøket i 1997/98.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.