Sverige vil stoppe supervoldelig dataspill

Det svenske justisdepartementet vurderer å sette en grense for datavold. Prøvestenen blir "Postal 2".

Det svenske justisdepartementet vurderer å sette en grense for datavold. Prøvestenen blir "Postal 2".

For å verne barn og ungdom, har mange land, inkludert Norge og Sverige innført aldersgrenser på voldelige dataspill. Men enkelte spill er nå blitt så voldelig at svenske myndigheter nå vil forsøke å forby dem.

Spillet som har fått Justisdepartmentet i Sverige til å reagere heter "Postal 2" og er ikke nytt. Men spillet er trolig noe av det mest spekulative og voldelige på markedet. For der det er nok av blod i mange spill, skjer dette i kamp mot soldater og skurker.

Tittelen på Postal henspiller på de mange episodene i USA noen år tilbake der misfornøyde og deprimerte ansatte gikk amok på sine arbeidsplasser med skytevåpen. Det amerikanske postvesenet hadde flere slike episoder med mange drepte, noe som gav opphav til utrykket "go postal".

I Postal-spillene får man poeng for å skyte eller hakke i hjel tilfeldige ofre med spade og produsenten har lagt på maksimalt med blod og gørr. I tillegg til den svært grafiske volden, skal du som spiller også blant annet bruke levende katter som lyddempere på ditt våpen (se bildet)

Dette har fått det svenske justisdepartementet til å klage saken inn for en såkalt trykkefrihetsjury, skriver nettsiden idg.se. En fellende dom her vil føre til at leverandøren må fjerne den verste volden, noe en leverandør vanskelig kan gjøre. I praksis vil dette stoppe salget av spillet i Sverige.

Det er dog tvilsomt hvor stor effekt det vil ha å stoppe distributøren av spillet - svenske kunder kan bestille Postal 2 rett fra produsenten i USA.

Til toppen