Sverige vinner 4G-kappløpet

Nordmenn må klare seg med turbo-3G enn så lenge.

Sverige vinner 4G-kappløpet

Nordmenn må klare seg med turbo-3G enn så lenge.

Sverige kommer før Norge med neste generasjons mobilnett - 4G.

Hvor lang tid det vil ta før dagens 3G-nett i Norge får avløsning, vil Telenor ikke si noe bestemt om foreløpig. Testingen pågår, og det nye mobilnettet kan være på plass så tidlig som i 2011, opplyser informasjonssjef Scott Engebrigtsen i Telenor til NTB.

Tirsdag offentliggjorde Tele2 og Telenor planene om et samarbeid om å bygge ut et 4G-nett i hele Sverige, og det skal skje fort. Byggingen av det nye, moderne mobilnettet skal starte allerede i løpet av året.

    Les også:

Samarbeider

- Vi så en mulighet i markedet som vi måtte gripe nå. Forholdene lå til rette for et samarbeid med Tele2 som gjør at kostnadene kan fordeles på to parter. Dermed kommer Sverige raskt i gang, sier leder for Telenor i Sverige, Lars-Åke Norling, til NTB.

Dette vil gjøre Sverige til pionerland for 4G. Konserndirektør og leder for Telenor i Norden, Morten Karlsen Sørby, mener at samarbeidet vil gjøre det nye selskapet, Net4Mobility, verdensledende. Selskapet eies med like store deler av Telenor og Tele2.

Stolte svensker

Niclas Palmstierna, som er administrerende direktør i Tele2 Sverige, sier at selskapet er stolt over at Sverige blir et av verdens første land med neste generasjons mobilnett som dekker hele befolkningen.

- For våre kunder innebærer det bedre dekning på mobilsamtaler i hele landet, og et nett for mobilt internett med hastigheter som er 10-15 ganger raskere enn i dag, sier han.

I 2013 regner operatørene med at 99 prosent av befolkningen vil ha tilgang til mobilt bredbånd i hastigheter opp til 80 Mbit/sek, og i storbyene er det forventet hastigheter opp til 150 Mbit/sek.

Norge i 2011?

Det er foreløpig veldig dårlig utvalg av mobiltelefoner som kan benytte dette mobilnettet, men blant andre Nokia har varslet 4G-modeller fra neste år.

NetCom lanserte tidligere i år sine planer om å bygge ut et 4G-nett i Oslo i løpet av 2010.

Telenor har foreløpig ikke bestemt når de vil satse på en 4G-utbygging i Norge.

- Så veldig lang tid vil det neppe ta. Sannsynligvis vil 4G være en realitet i Norge i løpet av 2011. Vi vil hente erfaring fra utbyggingen i Sverige. I Sverige har vi valgt å samarbeide om utbyggingen. Vi vet ikke hvordan dette vil bli gjennomført i Norge, sier informasjonssjef Scott Engebrigtsen i Telenor til NTB.

I bakleksa

Spørsmålet er om Norge kommer litt i bakleksa ettersom svenskene nå ser ut til å få en 4G-utbygging lenge før oss. Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor tror ikke det er noen fare med det.

- Det som nå gjøres i Sverige er en bevisst strategi fra Telenors side. I Norge sørger vi inntil videre for god dekning og kapasitet på turbo 3G-nettet, samtidig som vi ser på den nye teknologien, sier han til NTB.

Informasjonssjef Scott Engebrigtsen i Telenor sier at 4G-utbyggingen i Sverige vil være først i Norden og også blant de aller første i verden. Telenor har ikke gått ut med opplysninger om hva utbyggingen vil koste, men ifølge Engebrigtsen er det snakk om milliardbeløp. (©NTB)

    Les også:

Til toppen